Тръмп бе обвинен за нападението на Капитолия

Действията на Доналд Тръмп са били “масивна, многоетапна конспирация за фалшифициране на президентските избори в САЩ, а атаката срещу сградата на Конгреса на САЩ  са „кулминацията на опит за преврат“. Това обяви конгресменът Бени Томпсън, който е председател на Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, разследваща обстоятелствата около нападението в Капитолия на 6 януари 2021 г.,

Членовете на комисията показаха част от събраните материали по време на първото публично съдебно заседание. Според депутатите те са доказателство за това, че 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп е отговорен за безредиците в центъра на американската столица.

„Онези, които нахлуха в Капитолия и се бориха със служителите на реда в продължение на часове, бяха мотивирани от това, което им каза президентът Тръмп. Че изборите са били откраднати и че той е легитимен президент“, каза конгресменът Лиз Чейни, която е републиканец от Уайоминг и също е член на комисията.

В специалната разследваща комисия за разследване участват седем демократи и двама републиканци, които също критикуват действията на Тръмп.

По време на изслушването бяха показани и показания на свидетели, получени от депутатите. Бяха показани кадри, в които Уилям Бар, който беше министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ по време на мандата на Тръмп, изразява несъгласието си, че „изборите са били откраднати“. Той подчертава, че не желае да участва в опитите за оспорване на резултата от гласуването.

Членовете на специалната комисия показаха и запис на разговор с дъщерята на Тръмп – Иванка, която е била президентски съветник в неговата администрация. На записа тя казва: „Уважавам главния прокурор Бар. Затова приех това, което той каза“.

Депутатите представиха тези думи на Бар и Иванка Тръмп, както и други материали, като доказателство, че 45-ият президент на САЩ е дезинформирал поддръжниците си и всъщност ги е подтикнал към противозаконни действия.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Демократите, които сформираха специалната комисия, умишлено насрочиха събитието за най-гледаното време с надеждата да съберат голяма телевизионна аудитория. Те се опитат да поправят, включително и по този начин, почти катастрофалната според местните анализатори позиция на партията в навечерието на междинните избори за Конгрес през ноември.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Валентина приземи самолет, за да се роди

vesito

Промяна: Безплатни познавателни книжки и за 4-годишните

desi

Спецсъдът вероятно ще бъде закрит през март

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.