Три институции на ЕС ще проверят в България сигнали за корупция с еврофондовете

Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата ще посетят България между 11 и 13 април, за да проучат факти във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС. Това съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Работната програма на евродепутатите включва срещи с различни организации на гражданското общество, журналисти, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България.

Срещи ще бъдат проведени с министерствата на финансите, на вътрешните работи и на земеделието. Евродепутати ще разговарят още с прокуратурата, Народното събрание, изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020 и Националното сдружение на общините, се казва в съобщението.

Обект на проверката ще са нашумялата афера с къщите за гости по селската програма, както и инфраструктурните проекти, където са най-големите нередности, казва българският евродепутат Цветелина Пенкова (БСП), която е в състава на европейската делегация, пред Eurаctiv.bg.

„Трябва да бъде потърсена отговорност за злоупотребите – от онези, които са извършили нарушенията, и от онези, които са имали контролни функции, а са си затворили очите. Оттук нататък се надяваме това да не се повтаря, защото ние правим проверка за неща, които са се случили в изминалите 10 години, а не което се случва в момента. Сегашните управляващи не може да носят отговорност за неща, които са се случили в миналото, но те могат да носят отговорност за подобряване на дадени процедури и контролни функции“, коментира Цветелина Пенкова пред изданието.

Тя допълва, че трябва да си зададем въпроси за работата на българската прокуратура и как се проверяват сигналите за нередности и престъпления.

Освен социалистката Пенкова в състава на делегацията са включени още евродепутатите Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), София ин’т Велд („Обнови Европа“, Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Минеков смята Кошлуков за свързано лице по санкциите „Магнитски“

Regiona

Русия плаши с ядрена война

vesito

С колко инфлацията удари хранителните стоки

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.