Тристайните в Банско започват от 55 хил. евро

Има засилено търсене на ваканционни имоти както в планинските курорти, така и край морето. В резултат предлагането се изчерпва, а цените нарастват, коментираха брокери на имоти. Тенденцията е валидна както по морето, така и в Банско, Боровец и Пампорово.

Средните цени на жилищата в Банско достигат 485 евро на кв. м. Търсенето в града надвишава в пъти предлагането и това е причината за ръста на цените. Апартаментите от по-ниския ценови сегмент се продадоха и останаха само имоти с по-висока цена. Освен това и продавачите леко повишиха цените, след като видяха, че новото предлагане се изчерпва.

Апартамент с една спалня в Банско се продава за 35-45 хил. евро, докато преди година цените са варирали между 20 хил. и 25 хил. евро. При двустайните апартаменти цените започват от 37 хил. евро, а при тристайните вече няма добри имоти на цена под 55 хил. евро.

В Боровец средната цена на квадратен метър достига 780 евро, при 750 евро година по-рано. Предлагането там обаче е изключително оскъдно, затова купувачите се насочват към къщи в околните села. Предлагането на къщи в околностите на Боровец също се изчерпва. Бели Искър, Маджаре, Мала църква, които са по пътя за Мальовица, са скъпите села, в които купуват основно имоти за ползване през зимата. В селата, където имотите се използват предимно през лятото, като Белчин, Рельово, Продановци, Широки дол и Злокучене цените са малко по-ниски.

В Пампорово средната цена на квадратен метър е преминала прага от 400 евро и вече достига около 430-450 евро на кв. м при нива от 300 до 320 евро на кв. м година по-рано.

Засилената активност на купувачите се дължи на новите условия на живот в резултат на пандемията – по-трудно пътуване и преминаване на границите. Добрите имоти на пазара се продават за броени дни. Заради изчерпването на предлагането през миналата година в Слънчев бряг дори е имало ново строителство. Става въпрос за малки проекти, жилищата в които вероятно ще бъдат пуснати на пазара през лятото.

Голямото търсене на ваканционни имоти се дължи на възможността за дистанционна работа, необходимостта от повече пространство, както и на търсенето на варианти за живот извън града. Преди пандемията много потенциални купувачи не се решаваха на инвестиция във ваканционен имот, тъй като не считаха, че ще го ползват за повече от седмица или две в годината. Сега картината е различна. Купувачите, които могат да работят от дома си, могат да останат край морето три-четири месеца и покупката на собствен ваканционен имот е най-логичната стъпка за тях. Ако човек иска да има хубав дом край морето през лятото, трябва да сключи сделка сега, за да може през следващите месеци да обзаведе имота, както и да направи ремонти, ако са необходими. Много хора купуват имот край морето, за да изпратят в него децата заедно с бабите и дядовците, дори самите те да се налага да работят в големия град. Все още по-ниски са цените на имотите в селата, които не са точно до морето, но са близо до него.

Сключват сделки за броени дни

В Слънчев бряг дават 620 евро за кв. метър

Купуват предимно българи

Ваканционни имоти купуват както българи, така и чужденци.

В Слънчев бряг средната цена на квадратен метър жилище достига 620 евро, при 480-500 евро година по-рано. Цените в курорта се връщат на нивата от 2015 г., когато на пазара имаше бум на покупките от руснаци.

Допреди една-две години двустаен апартамент в Слънчев бряг в масовия сегмент от пазара струваше между 26 хил. и 30 хил. евро. Сега същият имот струва 35-40 хил. евро. Сделките с бюджетни имоти, които могат да си позволят по-голямата част от хората, се реализират много бързо. Например студио в Слънчев бряг на цена 20 хил. евро е капарирано само два дни, след като излиза на пазара.

Ваканционни имоти купуват както българи, така и чужденци. В Боровец купувачите са само българи, а в Банско и Слънчев бряг традиционно има както българи, така и чужденци, като съотношението е около 60% на 40% в полза на българите. Купувачите сред чужденците са предимно чехи, словаци, поляци и румънци.

Чуждестранният интерес идва от хора, които могат да дойдат в страната ни на ваканция с кола. Гърци започват да проявяват интерес към Банско и Пампорово, а сред купувачите на имоти има и сърби, македонци и израелци.

Печелят от отдаване под наем

Чужденци живеят в родните курорти

Използват собствени средства

Когато човек има собствено ваканционно жилище, може да го посещава, когато и за колкото време пожелае.

Купувачите търсят ваканционни имоти както за собствено ползване, така и за отдаване под наем. Сделките се сключват предимно със собствени средства. Хората инвестират спестените си пари във ваканционни имоти, защото цените най-често са между 30 хил. и 50 хил. евро, и са доста по-ниски отколкото на жилищата в големите градове.

Семействата търсят предимно двустайни апартаменти, а към студиата се ориентират хора с по-малък бюджет. Хората вече виждат, че е много удобно да имат собствено ваканционно жилище, особено по време на пандемия. Когато човек има собствено ваканционно жилище, може да го посещава, когато и за колкото време пожелае, а това дава значителна свобода.

Хората видяха предимствата на Банско като целогодишна дестинация, а близостта му до София дава възможност за пътувания през уикендите. Софиянци търсят имоти предимно в Банско и Боровец, а хората от източната част на страната се ориентират към Пампорово.

Собствениците на ваканционни имоти могат и да печелят чрез отдаването им под наем. Сред наемателите в Банско освен любителите на ските са и сезонни работници. В Банско има и дигитални номади, които живеят в града целогодишно и работят от дома си. Националностите им са разнообразни – белгийци, гърци, британци и французи.

Източник: Труд

Свързани новини

Благородните постъпки, оказана помощ и добрите дела ще се върнат към вас стократно

vesito

Времето днес, прогноза за събота, 10 юни

vesito

Установиха конфликт на интереси при двама общински съветници от ГЕРБ и БСП от Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.