Трети национален протест на пътните фирми пред МРРБ за неизплатени 900 млн. лв.

 

Работници от пътно-поддържащите фирми се събраха на трети национален протесттози път пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Протестът е заради липсата на диалог с институциите за решаване на проблема с неизплатените на фирмите суми за извършени дейности по републиканската пътна мрежа.

Председателят на Управителния съвет на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков заяви, че дължимите към бранша от страна държава суми са над 900 млн. лева. Той допълни, че работната група за решаване на казуса с пътно-поддържащите фирми, назначена от премиера, е направила предложение, което браншът не е виждал.

В крайна сметка, съдейки от публичните изяви на властта, от нас се иска доброволно да си прекратим законните договори, да ни се предложат около200 милиона лева до края на годината, без да има яснота как ще получим останалите пари, коментира Стефан Чайков.

 

„Няколко месеца ние се опитваме да намерим дипломатично, разумно, цивилизовано решение заедно с държавата, но до настоящия момент това желание явно е само от наша страна фирмите да получат изработените си средства, от друга страна да бъде осигурена проходимост на пътищата, с което се ползва цялото общество“, заяви инж. Георги Златев от камарата.

Председателят на браншовата камара Стефан Чайков допълни, че браншът не държи да се платят изцяло дължимите пари до края на годината, а „разумна част“ и иска ясна перспектива за това кога ще бъдат получени останалите средства.

По повод поканата на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова за среща в сградата на ведомството с всички собственици на фирми, които ще участват в протеста, Чайков каза, че министърът не познава Търговския закон.

Собствениците на фирми упълномощават определени търговски лица, които се вписват в Търговския регистър да представляват съответното дружество. Ако собственик на дадена фирма е акционерно дружество с 200 акционера, всички ли да дойдат, попита риторично Стефан Чайков.

Той посочи, че собствениците на пътностроителните фирми са хората, които са в момента на протеста. Ако министърът пожелае да се срещне с Управителния съвет на браншова камара„Пътища“, ние сме тук, допълни нейният председател.

Мисля, че е логично министърът да стои срещу човек, който е на неговия ранг, коментира срещата с бранша, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.

Той каза, че държавата няма възможност да плати всичко, което е свързано с пътната поддръжка, защото бюджетът за тези дейности е бил изчерпан още с началото на първия служебен кабинет.

Предложението е да се намери разумно решаване на периода, през който ще се платят средства, които държавата дължи и са за около 940 млн. лева, каза Граматиков.

 Ако сега се дадат тези пари през бюджета, това значи да бъде блокирана пътната поддръжка за години напред, коментира той.

Затова предложението на МРРБ е да се стигне до споразумение, по което дължимите от държавата средства ще се изплащат в разумен период напред – през държавните бюджети за следващите две години, каза заместник-министърът. Той допълни, че не е невъзможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 г., за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш.

За поддържането на пътищата тази зима са налични 100 милиона лева, които бяха осигурени чрез актуализацията на бюджета. Това означава, че ако днес стигнем до разумно решение, почти веднага тръгват тези пари към хората, които са на протеста, каза заместник-министърът на регионалното развитие.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Първо национално изследване: 43% от българите са се срещали с коронавируса

desi

Проверяват за плагиатство Везиева

vesito

Кирил Ананиев: Още днес може да се реши за КПП-тата, мислим и за детските градини

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.