Това беше най-бляскавият курорт на СССР, а сега го обитават бездомници

Цхалтубо някога е бил луксозен спа курорт с близо 20 хотела, в които се предлагали различни услуги за почивка и релакс. Днес повечето от тях са изоставени, но коридорите им не са толкова празни, колкото може да се очаква.

Съветските работници идвали в Цхалтубо, Грузия, за да си починат и да се освежат. Тук комунистическият елит се забавлявал. Дори Сталин имал своя лична баня. Всъщност целият курорт е построен по желание на диктатора, който вярвал, че минералните извори имали лечебни сили.

Разхвърляните по земята медицински документи показват, че съветските граждани идвали в Цхалтубо, за да търсят и помощ от медици за болежките си. След като СССР се разпада през 1991 година, санаториумите обаче затварят врати. От тогава те се рушат.

Но Цхалтубо не е напълно изоставен от хората. През 1993 година, когато Грузия вече се е отделила от СССР, близо 200 хил. души напускат размирният район на Абхазия. Някои намират подслон в санаториума.

„Когато хиляди хора бяха принудени да си тръгнат от Абхазия, ни беше казано, че можем да използваме всички изоставени сгради – училища, градини, хотели, санаториуми. Мислехме си, че до месец – два ще се върнем у дома. Мислехме си, че сме просто гости в тези сгради“, разказва Лейла Ашорида пред BBC.

Според проучване близо 5000 души живеят в Цхалтубо. Те са там от близо 27 години.

„Никой не живееше тук, когато хотелите затвориха. Само мигрантите идваха. Полага ни се една стая на семейство. Има прекалено много мигранти и много малко място“, обяснява Мака Немтсваридзе.

Санаториумите са построени още през 60-те години на миналия век, а днес около 60 души живеят там. Мака е една от тях. Тя е майка на три деца и получава помощи от държавата – едва 100 долара на месец.

„Децата имат нужда от толкова много неща, а аз нямам пари да им ги купя. Очите ми се насълзяват… не мога да говоря. Не мога да си позволя дори да си купя лекарства. Имаме толкова много заеми.“

Сега правителството на Грузия иска да превърне Цхалтубо в туристическа атракция. Но за това трябва да намери нов дом на всички онези хора, за които изоставеният спа курорт е дом. Някои вече са били преместени, но 1100 все още чакат новите си домове.

Туризмът бавно започва да се развива отново в Цхалтубо, а бизнесите се надяват да спечелят малко повече пари заради старата слава на курорта. Правителството планира да вложи още милиони в реновацията на изоставените сгради. Но до тогава, по-голямата част от града ще остане една реликва от съветската история и дом за бездомните.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Хороскоп за 27 април. Чудесен ден за две зодии…

vesito

Модни трикове за секси дупе

vyara

Вижте какво вещаят звездите в неделя

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.