Тестват за коронавирус само желаещите ученици от 1. до 12. клас

Антигенни тестове ще бъдат направени само на желаещите ученици от 1. до 12. клас, чиито родители са дали съгласие. Това се разбра по време на среща между министрите на здравеопазването и образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев и представители на Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Повод  за нея бе проучването сред родителите относно нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест.

По време на разговора са обсъдени най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите, обясниха от МОН. Ето и отговорите им:

1. Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?

– Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

2. За коя възраст се отнася тестването?

– Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

3. Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?

– За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) – съответният класен ръководител и директор на училище.

В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

4. В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?

– PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

5. Предвижда ли се тестване за антитела?

– На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

Свързани новини

Доктор Бау надушва COVID-19

vesito

Зрелищната каскада! Кола излетя от мост, приземи се в река

vesito

Нова мобилна лаборатория за криминалистите в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.