Татяна Дончева: Щом иска ИТН да носи пълната отговорност, но да не иска подкрепа

„Никой от нас не е поискал да влиза в правителството… Ние, от които се иска да подкрепим това управление, ще носим отговорност в пълен размер, независимо от заявленията на ИТН, а репутационните щети ще бъдат като от цунами. Щом ИТН смята, че ще носи пълната отговорност, нека си я носи, да ни освободи от нея, но и да не иска от нас подкрепа“.

Това каза пред БНР в неделя Татяна Дончева, от „Изправи се БГ! Ние идваме” (ИБГНИ), лидер на „Движение 21“.

„Повишава се оптимизмът за съставяне на правителство повече от думите на Бойко Борисов, че ще разпореди на групата си да излезе от пленарната зала, и от думите на представителите на БСП, изпълнени с оптимизъм… Общото кратно между трите партии на промяната беше в желанието да се разгражда моделът ГЕРБ, което включва финансовите и силови бази, върху които този модел съществува. Това разграждане започна със служебното правителство – разграждането на финансовите бази стоеше върху министрите на икономиката и на финансовите, а на силовите – върху вътрешното министерство. Отношението на ИТН към тези министри показва отношение към тяхната дейност по разграждане“, коментира Дончева.

Тя подчерта, че да поискаш да знаеш състава на един проектокабинет не е кадруване.

„Не желаем предсрочни избори, а сериозно и стабилно правителство, което е в състояние да изпълнява ангажиментите си. Не желаем авантюрата на група хора, които си пеят песента „Пред нас са блеснали житата…“. Ние сме сериозни хора и като такива гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете с попадането на случайни хора… Няма да дам подкрепа на празен лист“, добави тя.

Христо Проданов: За отговорно управление е важно да има разписано споразумение

„Пламен Николов е комуникативен и диалогичен човек с добри идеи. Това са първите ми впечатления от него при първата ни среща. Мажоритарният вот е темата, по която БСП се разминава с ИТН“ , каза в същото предаване пред БНР Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Той посочи, че левицата иска смяна на модела и връщане към устоите на Конституцията, според която България е парламентарна република, „там се вземат законодателните решения, там се контролира изпълнителната власт“.

„Не съм съгласен, че министър-председателят трябва да е независим, той трябва да е зависим от тези, които са го избрали в парламента, и от тези, които го подкрепят политически… Корумпираното управление на ГЕРБ трябва да се изчисти, за да може да се започне наново, не можеш върху пясъци да строиш небостъргачи. Трябва здрава основа, върху която да се изгражда българската държавност, която беше разрушена през последните 12 години по време на управлението на Бойко Борисов“, коментира Проданов.

Той подчерта, че под някаква форма трябва да има писмено споразумение между различните партии или двустранни споразумения между мандатоносителите.

„По-лесно е така да се работи и е отговорно пред българските граждани… За отговорно и открито управление е важно да има нещо разписано“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

НОВА ЗАПОВЕД: Забраниха излизането от областните градове по празниците

desi

Гърция затвори границите си за туристи

vesito

Директорът на столичната РЗИ хвърли оставка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.