С 851 лв. Благоевград държи дъното по заплата в страната

Средната заплата в София мина 1800 лева. Статистиката на НСИ показва, че за декември тя е 1843 лв., а столичани получават с около 500 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което за декември е в размер на 1349 лв. Ако от данните на НСИ се извадят възнагражденията в столицата, се оказва че средната заплата за останалата територия на страната е около 1050 лв., то столичани взимат със 74% повече.

На второ място по доходи, веднага след столицата, изненадващо се изкачват жителите на Враца, където взимат средно по 1262 лв. Враца държи второто място през всеки от последните три месеца на миналата година.

За това допринася разкриването на заводи за производство на електроника за автомобили в града.

Варна остава на трето място с 1254 лв. средно на месец. Топ 5 се допълва от Стара Загора и София-област, като и в двете области средната заплата е 1226 лв.

Благоевград е на последно място по възнаграждения с 851 лв., а веднага пред него е Видин с 853 лв. средно на месец. На следващите места по най-ниски заплати са областите Смолян с 916 лв., Кюстендил с 933 лв., и Хасково с 971 лв.

Общо за страната увеличението на заплатите за година е с 12%.

В резултат в 19 области средните заплати надминаха 1000 лв. Но между отделните гладове има огромна разлика в увеличението на възнагражденията.

До момента Агенцията по заетостта е обработила 3691 заявления на работодатели за предоставяне на държавна помощ за покриване на 60% от заплатите и осигуровките на 50 942 работници.

Одобрението се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването, информират от социалното министерство.

Свързани новини

Мъж почина след трудова злополука в Благоевград

vesito

Кмет на петричко село дава 1000 лв. на ергените, които се оженят до 8 март

vyara

Окръжна прокуратура Благоевград започна разследване за извършен опит за убийство. Подробности за стрелбата в с. Плетена  

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.