С внушително факелно шествие, силни слова и полагане на венци и цветя в Благоевград бяха отбелязани 150 години от обесването на Васил Левски

Стотици жители и гости на Благоевград се включиха във възпоменателния ритуал, организиран от Общината, по повод 150 години от трагичната гибел на Апостола на свободата – Васил Левски.
Началото на церемонията бе поставено с факелно шествие, водено от кмета Илко Стоянов, РК „Традиция“, ТФ „Ритмика“, ФА “Вихрен”, представители на Общински младежки парламент, ученици от благоевградски училища, ЦЛТРДБ и представители на културни институции.
Шествената процесия започна от пл. „Георги Измирлиев“, премина по главната пешеходна улица „Тодор Александров“ и стигна до бул. „Васил Левски“, където се издига бюст-паметника на Дякона.
„Днес България не празнува!
Днес България свежда глава, за да почете един от най-свидните си синове, оставили своя вечен отпечатък в историята, в настоящето и бъдещето на Родина ни!
Черното бесило не успя да погуби святото дело на Дякона, не заличи и частица от храброто сърце на Апостола, не унищожи заветите, които Левски остави на нас, защото макар и обесен Той е обречен на безсмъртие!
Кратък е неговият път, но само и единствено тук на земята. Той остава вечно жив в сърцата, в съзнанието на нас, българите!
Патриот, герой, титан, посветил се на най-великата кауза – Свободата на своята Родина – каквото и да кажем за Левски няма да бъде никак достатъчно!
Живеем във времена, в които много фактори разделят обществото, много са нещата, които поставят човек срещу човека, но има и такива, които ни обединяват, а сред най-ярките примери за това е Левски!
И тук, на този площад, носещ името на най-светлия ни национален герой, виждайки толкова много деца, толкова много млади хора, дошли да се поклонят пред делото на Апостола, ние знаем, че има надежда!
България е жива!
България има своето светло бъдеще, защото онези преди нас, поставиха основите за това, а от нас зависи да продължим напред.
„Дела трябват, а не думи! „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме!”, „Всичко се състои в нашите задружни сили“ – все завети от Дякона, пропити с много смисъл, които трябва да следваме всеки ден в името на страната ни, в името на България, в името на децата ни!“, каза в част от словото си по повод 150 години от обесването на Васил Левски кметът Илко Стоянов.
В памет на Дякона пред бюст-паметника му бяха положени и венци и цветя.
В програмата участваха представителна рота от 3-то Бригадно командване, Атанас Божурски, възпитаник на ПГСАГ „Васил Левски“, деца от ДГ „Детски свят“, оркестърът на Биг Бенд – Благоевград.
Община Благоевград благодари на всички, които почетоха славното дело на Апостола!

Свързани новини

Спират движението по улици в Благоевград

vesito

Доброволци чистят аквапарка в Благоевград, кметът апелира: Носете си ръкавици!

vesito

Община Благоевград и Регионален исторически музей ще представят изложбата „„За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.