Съдът в Благоевград реши: Сградата на Кончето е незаконна

Административен съд обяви за нищожна заповед на бившия зам. кмет на Благоевград Янко Янков, касаеща изграждането на нова сграда на мястото на старата автогара, в която се намираше комплекс „Кончето“.

Както „Струма“ вече писа, делото бе образувано след протест на Окръжна прокуратура, в който се прави искане да бъде прогласена за нищожна заповедта на бившия зам. кмет по строителството Янко Янков от 13 юли 2016 г. за одобрение на две УПИ върху имот с площ от 1021 кв.м, закупен от софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД. Според държавното обвинение с оспорената заповед е допуснато строителство върху имот публична общинска собственост въпреки забраната за обременяване по чл. 7, ал. 2 и ал. 4 от Закона за общинската собственост, липсвали мотиви и в решението на общинския Експертен съвет по устройство на територията.

Любопитното е, че прокурорският протест постъпва в съда, след като 5-етажната сграда на ул. „Иван Михайлов” вече е построена, но пък правото за оспорване на заповедта като нищожна не е ограничено със срок съгласно чл. 149, ал. 5 АПК, вр. чл. 213 ЗУТ.

След анализа на доказателствата съдия Ваня Вълкадинова счита, че в пълно противоречие с основанието по чл. 134, ал. 2, т. 4 ЗУТ са изменени границите на УПИ І ( имотът, върху който е била старата автогара), като от площта му от 837 кв.м – площта на съществуващата в него сграда с придадените площи от два имота от 40 кв.м и 144 кв.м улица, които са публична общинска собственост, е образуван нов УПИ ІІ, без да са изпълнени условията по чл. 15, ал. 3 и 5 ЗУТ.

Според тези законови норми границите на урегулирани поземлени имоти могат да се променят с план за регулация само със съгласието на собствениците им, изразено със заявление и предварителен договор за прехвърляне на собственост с нотариално заверени подписи, а когато с план за регулация се променят граници на урегулирани поземлени имоти – общинска собственост, договорът по ал. 3 се сключва по пазарни цени от кмета на общината в писмена форма.

Според съдията оспорената заповед заобикаля установения от закона ред и основания за изменение на влезли в сила ПУП, липсва и законово основание за нейното издаване, поради което я обявява за нищожна.

Решението подлежи на обжалване през ВАС, който ще има решаващата дума дали сградата ще се счита за незаконна, или не.

Припомняме, че новата 5-етажна жилищна сграда с търговски площи в партерното пространство и подземни паркоместа бе построена от софийската фирма „Стройинвест консулт“ ЕООД.

Градежът започна през лятото на 2017 г., като още в самото начало на строителния обект бе забелязан подалият оставка 3 месеца преди това заместник-кмет по строителството на Благоевград инж. Янко Янков, който се оказа в много топли връзки със собственика и строителя в имота на комплекс „Кончето”.

Както „Струма“ писа, недвижимият имот от 1021 кв.м е закупен от софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД. П

ърво е изкупен недвижим имот от 837 кв.м от „Пътнически превози“ през март 2016 г., като към момента на сключване на сделката собственик на фирмата купувач е 63-годишната Петкана Николова.

През октомври 2016 г. собственик на дружеството става 25-годишната софиянка Елизабет Урукова, която през декември закупува от община Благоевград 184 идеални части от поземления имот. През януари 2018 г. Урукова продава фирмата „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” на Борислав Тодоров.

Същата фирма от 2009 г. до 2012 г. е била на инж. Янко Янков, който по-късно влезе в екипа на кмета Атанас Камбитов. През периода 2009-2013 г. пък бившият зам. кмет по строителството на Благоевград е бил партньор и в „Стройинвест консулт“, която построи новата сграда в имота на бившия комплекс „Кончето“.

Източник: Струма.бг

Свързани новини

Шофьор загина, след като колата му се преобърна в нива край Дупница

vesito

Може ли разпродажбата на пазара на облигации да накара ЕЦБ да увеличи стимулите

Regiona

Подаването на документи за прием в детските градини в Благоевград започва на 16 март

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.