Схемите за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток тръгват до дни

До няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока. Това заяви в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя откри нов високотехнологичен център за над 330 000 лева в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в крайдунавския град, предаде БНТ.

Везиева коментира в тази връзка, че 4% oт изнoca нa cтpaнaтa e cвъpзaн c тeĸcтилнитe издeлия, като браншът дaвa и близo 9% oт бpyтнaтa дoбaвeнa cтoйнocт. Tя изpaзи и нaдeждa имeннo Pyce и peгиoнът дa ce oбocoби ĸaтo вoдeщ ĸpeaтивeн и peĸpeaтивeн цeнтъp пopaди oгpoмния мy пoтeнциaл.

Икономическият министър заяви, че се работи по няколко варианта за подпомагане на бизнеса в кризата с високата цена на електроенергията.

„Все още сме във фази, в които разработваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лв. на мегаватчас. Знаете, че КЕВР вече направи формула, съгласно която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв. Това, което вчера се разбрахме с КРИБ и Минно-техноложката камара, в следващата седмица да разработим възможност и механизъм за това да се скъси пътят между производител и доставчик на енергия, т.е. идеята е да се сключват двустранни договори между фирмите и то фирми, които са енерго-интензитивни производства, интензитетни производства, т.е. с много голямо ползване на електроенергия, така че да не попадат в този ценови порядък, в който в момента са на борсата и да намалим себестойността на произведената продукция. Това е част от мерките, върху които Министерството на икономиката пряко работи.

Работим и върху актуализацията на наредба за мерки за компенсиране на въглеродните емисии, нещо което през 2019-а е било предложено като промяна на Закона за климата и климатичните изменения, но е било спряно. Така или иначе сме загубили 2 години, поне сега да подготвим наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува. Тя е създадена, тя е подготвена от Министерството на икономиката. Това, което правим в момента, е да я актуализираме съгласно новите моменти и новите размери“, каза още пред журналистите в Русе Даниела Везиева.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

На първа линия: Личните лекари получават 700, а не 1000 лв.

vesito

Украинката Наташа, която ще ражда в Пловдив, очаква момиченце

vesito

ЕК одобри 30 млн. лв. помощ за туризма в България

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.