СУ оставил „на трупчета“ въпроса със съмненията за плагиатство още през 2015 г.

Още през 2015 г. Софийският университет е бил уведомен за съмненията за плагиатство от страна на номинирания за вътрешен министър от ИТН Петър Илиев. Тогава обаче въпросът бил оставен „на трупчета“. Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова. Подозренията са, че кандидатът за МВР-шеф е преписал в своя книга от нейната дисертация.

„Въпросът беше замразен, „вдигнат на трупчета“ 2015-а и отново сега се повдига, и тъй като е обществен, ще трябва да бъде размразен“, заяви Киселова.

Ден по-рано от университета съобщиха, че са получили три сигнала за плагиатство от страна Илиев. Те се проверяват и все още не е взето решение дали са допустими.

Самият кандидат за министър не е коментирал темата. Преди няколко дни шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че иска някой да излезе с името си и да обвини Илиев в плагиатство, за да може да бъде осъден.

Киселова обясни, че първите няколко дни си е мислела, че въпросът е политически, но след като започнали да я споменават поименно и да я плашат със съд, разбрала, че е и персонален. Според нея е била засегната и академичната етика.

„Аз съм имала два разговора с колегата тогава и нещата не се развиха по начина, по който аз поставих въпроса и впоследствие всеки от нас пое някакъв свой си път…Да кажем каза, че това не е толкова важно. И аз се учудих, когато във вторник или сряда народни представители с имунитет си позволиха да излизат доста остро срещу един научен работник и да казват: „Излез!“. Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав“, заяви Киселова.

По думите й етичната комисия на СУ няма да се влияе от политическата ситуация, докато взима решение, защото дотогава процедурата по съставяне на правителство ще е приключила.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Нови дисциплини и повече часове за подготовката на бъдещи учители

bilyana

МВР арестува близо 700 души в акция „респект“ срещу купуването на гласове

Regiona

Велоалея се срути върху автомобили във Варна

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.