Студентка от ЮЗУ  проектира и изработи народните носии на Йордан Николов, група „Пиринско тройче“ и ансамбъл „Гайтан“ за новия им албум „Песни за любовта и младостта“

Евгения Николова, студентка от специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия“ в Техническия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, проектира и изработи народните носии на народния изпълнител Йордан Николов, група „Пиринско тройче“ и ансамбъл „Гайтан“ за новия им албум „Песни за любовта и младостта“.

По време на обучението си тя се включва в редица творчески и професионални проекти за изработване на народни носии от различни фолклорни области на България.

Евгения е ръководител на екипа, изработвал народни носии за Национален ансамбъл „Българе“ – гр. София, ансамбъл „Балкан“ – гр. София,  ансамбъл „Чудесия“ – гр. Пазарджик, ансамбъл „Пиринче“ – Благоевград, ансамбъл „Пиринска китка“ – Благоевград,  Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Неврокопски ансамбъл – гр. Гоце Делчев, ансамбъл „Мездра“ – гр. Мездра, ансамбъл „Мартеница“ и ансамбъл „Янтра“ – гр. Будапеща, ансамбъл „Гергьовден“ – Барселона, ансамбъл „Мераклии“ – Лондон, „Луди млади“ в Цюрих – Швейцария и много други.

Евгения Николова е автор на проектите и изпълнител на практическата изработка на много индивидуални фолклорни костюми за редица представителни събития: за участието на Кубрат Пулев в Световното първенство през 2016 г., за сватбеното тържество на холивудската звезда Бен Крос и съпругата му Деана на фестивал в Жеравна, за Слави Трифонов, за Иван Стоянов и др.

Ежегодно изработва народните костюми за участниците в предаването „Фермата“.

В настоящия момент Евгения Николова финализира обучението си за инженер по специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия“ в Техническия факултет и ентусиазирано работи за реализирането на новите си творчески идеи за съхранението и предаването на националния ни дух и традиции у нас и по света чрез пресъздаването на народни носии и разработването на съвременни облекла с вградени фолклорни елементи.

 

 

Свързани новини

Ново 20: Опера и чалга в едно запява Сашка Васева

vesito

„Четири лапи“ кастрира бездомни кучета и котки в Белица

vesito

„Омикрон” доминира в Пиринско, болниците пълни, 9-месечно бебе от Благоевград сред заразените

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.