Страсбург: Цветан Василев е бил лишен от правото да се бори за лиценза на КТБ

Акционерите в КТБ са били лишени от правото да обжалват отнемането на лиценза на банката. Това е записано в решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. То е заведено от двама бивши директори във фалиралата банка, съобщи Defakto. С жалбата им се настоява делото за отнетия лиценз да бъде преразгледано и да се присъдят обезщетения заради незаконните действия на БНБ през 2014 г.

Съдът обаче посочва, че няма юрисдикцията да разпореди възобновяване на делото. Претенциите за обезщетения също са отхвърлени. Съдиите пишат още, че не могат да кажат дали лицензът е бил отнет правилно. Това е в компетентността на националния съд.

Страсбург обаче вижда проблем със законодателството, по силата на което е отнет лицензът. Според Закона за кредитните институции в такива случаи БНБ е задължена да назначи квестори, които действат от името на банката. Т.е. акционерите и ръководството на банката губят контрол върху действията на институцията. Така се оказва, че ако има съдебно обжалване за отнетия лиценз, то се води от квесторите, иначе казано – от същата институция, която е отнела разрешителното за работа.

След отнемането на лиценза през 2014 г. акционерите в КТБ, основният от които бе Цветан Василев, се опитаха да обжалват. Върховният административен съд обаче реши, че те нямали правен интерес. Един от аргументите в тази посока е, че те формално вече не представляват засегнатата банка. Така акционерите бяха само трета страна по делото.

В решението на ЕСПЧ се посочва, че българското законодателство не е предвидило никакви други форми на съдебно обжалване или друга защита в подобни случаи.

„КТБ не е била информирана, че БНБ ще приеме такова решение, нито пък е получила възможност да го протестира. Не е имало възможност КТБ да възрази за основанията за това решение“, пише в решението.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Над 460 самодейци ще свирят, пеят и играят на фолклорен фестивал в село Баня

vesito

ГЕРБ ще внесе проектокабинет за гласуване в пленарната зала

Regiona

Пожар гори на Младежкия хълм в Пловдив

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.