Странни гости в Благоевград! Долетяха гларуси

Красиви гларуси, нетипични за нашия регион, долетяха в Благоевград и силно впечатлиха местните хора. С красив широк полет птиците кръжаха тези дни в района на джамията около ул.“Захари Стоянов“.

Жителите се питат какво правят тези волни морски пернати чак в Благоевград , дали са чайки или гларуси, за кратко ли навестяват града или ще се задържат тук, пък може и да се заселят.
Действително е странно присъствието им на близо 550 км от Черноморието в Югозападния регион, а сред благоевградчани има и догадки, че може да са дошли от Гърция, което е значително по-близо.

Директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов обясни,че не е виждал гларуси в Благоевград.
„Възможно е да има гларуси по поречието на рака „Струма“ и да е извършена миграция. Аз не съм чул и не съм засичал гларуси в Благоевград“, коментира Андонов.

Гларусът е вид чайка, при това агресивна, хищна и неподлежаща на опитомяване.

„ Гладни са, по морето няма туристи, хотелите празни, няма кой да ги храни.Само те дебнат и ти отнасят храната, много са агресивни“, коментира благоевградчанка.

Критериите за гларуса, за да се засели някъде са високи сгради, за да си свие гнездо и удобството за намиране на храна-боклуци, разпилени контейнери. Те са и нахални, лакоми, и не се свенят да задигнат луканката от терасата или закуска оставена на пейката. Неслучайно един тип мъже по морето носят нарицателното „гларуси“.

А дали пернатите гости на Благоевград ще останат за повече и ще се заселят тук, предстои да видим.

Свързани новини

ЧЕЗ Разпределение се включва в нов проект за опазване на птиците по река Дунав
Инициативата се осъществява по програма Life и е с международно участие

bilyana

Мъж е премазан от бързия влак Бургас – София, самоличността му не е установена

bilyana

Планови прекъсвания на електрозахранването за днес в област Благоевград!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.