Столичните кметове от Вишеградската четворка се съюзяват срещу популистите

Прогресивните кметове на столиците на страните от Варшавската четворка се събират в унгарската столица Будапеща, за да сключат „пакт на свободните градове“ и да се противопоставят по този начин на популистите, които управляват страните им, но също и да затвърдят връзките си с Европейския съюз, предаде Франс прес. Новината за срещата бе обявена миналата седмица от кметството на Будапеща. Домакин на срещата е кметът на унгарската столица Гергей Карачон, който е от левоцентристите. Той спечели изборите през октомври, като тогава победата му бе възприета като неочаквана, предвид факта че негов противник беше кандидатът на властта, ръководил Будапеща в продължение на девет години. Откакто стана кмет, Карачон се откроява като противник на премиера на Унгария, националиста Виктор Орбан. След избирането му Карачон пледира за засилено сътрудничество между столиците на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, представени от него като центрове на съпротивата срещу популистките партии, управляващи тези централноевропейски страни. Според Карачон столиците на страните от Вишеградската група могат да водят диалог с Брюксел за прехвърляне на повече европейски средства директно към големите градове, без посредничеството на централните администрации. Карачон, който защитава и идеите на еколозите, иска да насърчи инвестициите в системата на здравеопазването, на обществения транспорт и на устойчивото развитие. Преди време в интервю той каза, че Будапеща е внесла искане за директно европейско субсидиране в областта на качеството на въздуха. Гости на Карачон ще бъдат кметът на Варшава Рафал Тшасковски, кметът на Прага Зденек Хриб и кметът на Братислава Матуш Вало. Тшасковски е центрист, спечелил кметските избори миналата година срещу кандидат консерватор и националист. Той също е емблематична фигура на полската опозиция. Хриб е на 38 години и е представител на Пиратската партия, която критикува управлението на премиера на Чехия, популиста и бизнесмен Андрей Бабиш. Вало е на 42 години и е архитект, който не членува в нито една партия, но е представител на местните активистки среди в една страна, управлявана от популистката левица. Срещата на четиримата кметове, на която те ще скрепят символично съюза между тях, ще бъде в сградата, в която се помещава Централноевропейският университет, създаден от американския милиардер Джордж Сорос, попаднал под критиките на Орбан. Миналата година университетът бе принуден да премести съществената част от дейностите си във Виена.

Европа – Източник: mediapool.bg

The post Столичните кметове от Вишеградската четворка се съюзяват срещу популистите appeared first on Политически новини.

Свързани новини

Повдигнато е обвинение на Пламен Узунов, Илия Милушев е във Военно-окръжна прокуратура

Regiona

Пожар избухна на единствения руски самолетоносач

Regiona

Промяната на площад „Света Неделя“ като нов тест за Столичната община

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.