Столичната община подновява скрининга за рак на гърдата

Столичната община подновява скрининговите изследвания за рак на млечната жлеза на работещите в общинските училища и детски градини, съобщава заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Предложението ще бъде разгледано на утрешното заседание на Столичния общински съвет

Скрининговата програма, която Столичната община провежда от 2015 г. насам, беше прекъсната през миналата 2021 г. заради пандемията от Covid-19.

Ракът на млечната жлеза е доказано социално значимо заболяване с висока заболеваемост и смъртност сред жените в световен мащаб и у нас. Затова лекарите препоръчват да се прави профилактичен преглед при мамолог поне веднъж годишно или веднъж на две години, според възрастта на жената. Навременното откриване на това заболяване позволява неговото адекватно лечение и дори пълно излекуване.

При изпълнението на програмата от 2015 г. до 2020 г. в София, скрининговото изследване обхвана жените, работещи в общинските училища, детски градини и ясли, комплексите за детско хранене, културни институти, заведенията за социални услуги, Столичния инспекторат и общинските транспортни дружества.

От прегледаните близо 23 000 жени, при 179 е открита находка, съмнителна за злокачественост, а при 73 е установен карцином на гърдата. За тази програма до 2020 г. Столична община е изразходвала близо 1 млн. лв. Отделно от това, за апаратура, с която да се извършват прегледи за рак на гърдата в общинските лечебни заведения, Столична община е отпуснала над 822 хил. лв.

Скринингът включва клиничен преглед и ултразвукова диагностика на млечните жлези, а при наличие на медицински показания – и рентгенова мамография.

Тази година в изпълнението на програмата ще се включат 14 общински лечебни заведения: Първа САГБАЛ „Св. София“; Втора САГБАЛ „Шейново“, Университетската Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ , СБАЛОЗ „Проф. Марин Мушмов“, Четвърта МБАЛ, както и Диагностично-консултативните центрове с номера 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 24 и 25.

Предвижда се програмата да се провежда по график до края на ноември 2022 г. Средствата за скрининга са в размер на 200 000 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Здравеопазване“ към Столичната община.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Никола Минчев: Железните решетки в НС ще бъдат премахнати днес

Regiona

Третокласник дари спестени за тротинетка пари на болница

vyara

Прокуратурата иска още данни от САЩ за Пеевски, Божков и Желязков

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.