Стефан Янев: Тревожно и унизително е да ни казват за корупцията отвън

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. Това каза служебният премиер Стефан Янев в понеделник по време на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

По думите му „държавните структури са били не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда“.

“Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение“, заяви Янев.

Според него наложените санкции от САЩ по закона “Магнитски“ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници.

Така нареченият “черен списък“ с лицата и фирмите, създаден след оповестените данни от правителството на САЩ и санкционния режим по закона „Матнитски“, цели да сведе до минимум рисковете за страната в политически и икономически план, коментира още Янев.

Янев коментира още, че корупционната среда у нас разрушава нашия международен авторитет, подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна.

“Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията“, посочи Янев.

Той заяви, че за изкореняване на корупцията е нужна консолидация на националните усилия и сериозна промяна в работата на прокуратурата, съдебната система и всички правоприлагащи органи.

Янев каза, че в работата на Съвета по сигурността има констатирани проблеми. Така например Съветът е функционира без секретарит и не е бил свикван редовно, както предвиждат нормативните документи.

На Съвета по сигурността присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, дир. на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и др.

Дневният ред на заседанието на Съвета по сигурността предвижда обсъждането на мерки за гарантиране на политическата стабилност; актуалните рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор „Сигурност“.  

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Огнен ад в Пампорово! 400 туристи са евакуирани заради пожар в хотел

vyara

Затварят учебните заведения, детските градини и заведенията в цяла България

vyara

За две седмици ЧЕЗ Електро подари 30 сметки за ток на клиенти

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.