Срути се стена на двуетажна къща след изкопни работи за строеж

Стена на жилищна сграда в Пловдив се срути заради нов строеж. По първоначална информация инцидентът се е случил при изкопни работи в съседен парцел.

В къщата е имало хора, но пострадали хора няма, съобщи БНТ. На този етап се знае, че две са засегнатите семейства. Едното е собственик на втория етаж на къщата, а другото се е намирало на първия етаж.

Сигналът е получен след 17 часа в оперативния център на пожарната. Екипите на Гражданска защита са били на място за оказване съдействие на обитателите на сградата, но до евакуация не се е стигнало.

Цялата стена на къщата се срутва с оглушителен тътен. В това време Ангел Будаков спи в своята стая. Веднага изскача навън. Предупреждава родителите си и докато излязат на улицата, виждат, че стените на къщата се намират в съседния изкоп.

Изкопните работи започват преди 3 дни. Открита е строителна площадка на нов строеж, като инвеститорът е фирма „Коси строй“, инженер Николай Николов е упражнявал строителен надзор на обекта.

Строителното разрешение е издадено от голяма община в Пловдив. По разказ на живеещите в срутилата се къща по време на изкопните работи тя постоянно се е тресяла, но те са го отдавали на факта, че изкопът се укрепвал със специални пилони и въобще не са очаквали подобно развитие на ситуацията.

Двете съседни постройки също застрашени от срутване. На мястото на инцидента веднага пристигнаха инвеститорите, както и представители на общинската администрация.

„Собственици сме на тая къща, синът ми е спал вътре в този момент, в който почват да падат стените и изскочил навън да говори със строителите, обаче те през това време са си отишли. Те са укрепили и си тръгнали след тях започнало да пада“, каза Димитър Будаков.

„ Спях и по едно време усещам някакъв силен трус и изскочих навън да видя какво правят тука нали строителите, защото с този голям багер се тресеше къщата. Целият ми живот е вътре, всичко, което имам. Това са плочките са ми банята, това в дясно е нея е където спях аз“, разказа Димитър Будаков.

Иван Христозов – подизпълнител на обекта, каза, че на всички, които живеят в къщата, ще им бъде осигурено жилище, „до момента в който възстановим всички щети. Ще се постараем в най-кратък срок да бъдат отстранени“.

„Дали имат открита строителна площадка, колегите ще проверим, дали има тротоарно право. Виждам, че по конструктивен детайл укрепването е дадено по този начин“, каза Надежда Петрова от район „Централен“- Пловдив.

От неделя общинската администрация в Пловдив започва проверка за причините за този инцидент.

Свързани новини

Изрод! Ловджия се изгаври с умиращ вълк

Regiona

Запалиха колата на учителя, спасил 4-годишно дете в Разлог

desi

Огнен ад! Голям пожар бушува в складове в Пловдив

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.