Сроковете на сертификатите за преболедували Covid-19 и за антитела може да бъдат намалени

Обсъжда се намаляване на срока на сертификатите за преболедували Covid-19 и за антитела, съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова в интервю за Нова телевизия.

По думите й това ще бъде решение на заинтересованите страни и медицинските експерти.

Сербезова припомни, че от 1 февруари тази година се намалява срокът на действие на цифровите сертификати в Европейския съюз на 9 месеца (270 дни). Остава валидно удостоверението за антитела.

Досега сертификатът за ваксинация беше безсрочен, а за преболедуване (само за територията на България) – 12 месеца. Удостоверението за антитела (също само за територията на България) пък е с валидност 3 месеца (90 дни).

Допълнителни противоепидемични мерки ще се налагат на областно ниво според заетостта на леглата за интензивно лечение, броя на болните сред медицинския персонал, на учители, по възрастови групи, броя на повикванията към спешна помощ и др., припомни министър Сербезова.

Мерките, които ще се вземат в районите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. МЗ ще се съобрази с желанието на образователното министерство да бъде запазено присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас.

Има капацитет за увеличаване на броя на леглата в болниците по области, но това трябва да се съобрази с наличния медицински персонал, посочи още министър Сербезова в отговор на въпрос дали даден пациент ще се транспортира в друга област, ако леглата са изчерпани.

Мерките ще се обявяват предварително, като засега по-висока заболеваемост се наблюдава в областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас.

Министър Сербезова отново апелира да се повиши ваксинационният обхват, тъй като над 90% от хората, стигащи до интензивни грижи, са неваксинирани.

В над 85% от държавите от ЕС се ползват зелените сертификати за достъп до обекти с обществено значение и те започват да отменят различни мерки, но това е функция от ваксинационния обхват.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Brexit + пандемия = лоши новини за британската икономика

Regiona

Авария спря движението на влака Бургас-София

bilyana

Метална врата на хале падна и уби охранител в Добрич

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.