„Средна европейска класа“ сменя лидера в очакване на разговор с Кирил Петков

Председателят на партия „Средна европейска класа“ (СЕК) Георги Манев обяви, че се оттегля от активна политическа дейност и освобождава лидерския пост, съобщиха от партията. Неговата позиция до провеждане на избори за лидер ще заеме известният бургаски общински съветник Константин Бачийски. Той нашумя с редица битки срещу ръководството на местната община, включително продажбата на пътя към сарая на Доган в парк „Росенец“.

Рокадата се случва в момента, в който се очаква среща между партия СЕК и бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Георги Манев казва, че досега не са водени такива разговори. „Все пак още в качеството си на председател мога да заявя – добре дошли са (в партията). Изпълнителният комитет има нужда от хора като тях“, отбеляза Манев и допълни: „Изразът, който те използват – „десни политики за леви цели“, е много близък до идеите на ПП „Средна европейска класа“.

Константин Бачийски също казва, че разговори с Петков и Василев не са водени, но са възможни, ако двамата министри ги инициират. „Средна европейска класа“ не коментира дали ще има кандидат за президент и дали ще търси коалиционни партньори за предстоящите парламентарни избори.

Бачийски ще представлява СЕК до провеждане на редовния конгрес на 9 октомври. Конгресът е насрочен преди три месеца и случващата се смяна в партийното ръководство е била предвидена отдавна.

„Това мое решение е плод на обмислен избор. В така създалата се политическа обстановка просто аз считам, че не мога да взимам повече правилни решения как да се развива партията. Упълномощавам моя заместник-председател Константин Бачийски да взима, да подписва всякакви решения за коалиционни споразумения, за всякакви действия, свързани с политическа партия „Средна европейска класа“, казва Манев.

Партията далеч не е нова за политиката, но досега винаги се е явявала в консервативни и „патриотични“ обединения, които изглеждат далеч от идеята на Кирил Петков и Асен Василев.

На последните избори СЕК беше в коалицията около консервативната партия на бившия министър на здравеопазването Петър Москов КОД. Формацията събра едва 0.29% от гласовете или общо 7 872 гласа. 

За изборите през април СЕК подписа споразумение с ВМРО, която се явяваше самостоятелно. Тогава в листите на ВМРО като представители на СЕК бяха Кристина Димитрова, Искрен Пецов и „агент“ Тенев. 

За евроизборите през 2019 година ВМРО, НФСБ и „Атака“ още бяха в коалиция на национално ниво, но на евровота се явиха разделени. Тогава пък партията на Валери Симеонов НФСБ се коалира с партия „Средна европейска класа“ в коалиция „Патриоти за Валери Симеонов“. Коалицията събра едва 1.15% или 22 421 гласа.

„Средна европейска класа“ участваше в парламентарните избори през 2017 година като част от „Обединени патриоти“. Преди това е подкрепяла и „Патриотичния фронт“ между ВМРО и НФСБ.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Тролей блъсна жена в столицата

vesito

Проф. Балтов: Ще има и четвърта вълна на COVID-19

vesito

Борисов проговори за санкциите на САЩ, Пеевски, кюлчетата и „Мата Хари“

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.