Срам за пагона! Арестуваха полицай от Благоевград, вижте защо…

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.К. за извършени от него престъпления по чл. 311, ал. 1 и по чл. 294, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият П.К. бил назначен на служба в МВР през 2002 г., където до 2018 г. заемал длъжностите граничен полицай, полицай в група „Охрана на обществен ред“, младши районен инспектор в сектор „Охранителна полиция“ в РПУ в гр. Благоевград.

През 2016 г., в кръга на службата си, обвиняемият разбрал за преписка, свързана с искане на Национална агенция за приходите към полицейските органи за оказване на съдействие за установяване на местонахождението на М.К. – управител на дружеството „Д.П.И.-Е.“ ООД. Спрямо нейната фирма имало резолюция за извършване на проверка, касаеща установяване на факти и обстоятелства във връзка с декларираните данни и начислено ДДС.

Въпреки че въпросната преписка била разпределена на негов колега, обвиняемият К. се запознал с материалите по нея и взел постъпилите от НАП документи. Впоследствие той предприел действия, с които създал затруднения по установяване и доказване на нарушения на данъчното законодателство от управляваното от М.К. дружество, респективно образуване на наказателно производство. Макар че знаел местонахождението на жената, той се ангажирал с укриването й от данъчната проверка. С тази цел изготвил докладна записка, в която посочил, че тя заминала да живее и работи в чужбина, което не отговаряло на обективната истина. С действията си той съставил официален документ, предявен на органа по приходите, в който отразил неверни обстоятелства. Освен това не докладвал за състоялата се среща с М.К. и лично я предупредил за евентуалната проверка.

Пред обвиняемия К. били извършвани множество престъпления, в това число държане и използване на наркотични вещества. Въпреки че бил длъжен, той не изпълнявал задълженията си по служба, нито докладвал за деянията. Освен това съдействал за осуетяване и избягване от наказателно производство.

През нощта на 07.11.2017 г., в заведение в гр. Благоевград, между намиращите се там компании възникнал спор, при който на А.С. бил нанесен побой и отправени заплахи. Имало свидетели, че извършителят на деянието е А.Г., фигура от активния криминален контингент в региона. Пострадалият подал сигнал за случилото се на телефон 112. На изпратените на място полицейски служители мъжът заявил за намерението си да депозира жалба за извършените престъпни посегателства. Инцидентът бил регистриран в Районното полицейско управление, като проверката за него била възложена на П.К.

С цел осуетяване на наказателно преследване срещу извършителя на побоя – А.Г., и същият да остане ненаказан, обвиняемият предприел редица действия, с които да прикрие престъпните му деяния. Посещавал дома и се обаждал по телефона на пострадалия и убеждавал както него, така и близките му, да се напише обяснение за липса на претенции по случая, а впоследствие да се оттегли депозираната жалба. Въпреки това, опитите на обвиняемия да не се води проверка и наказателно производство за инцидента останали без резултат.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Свързани новини

Ето иманяря Светлин Хлебарката, намерил смъртта си във Врачанския Балкан

vesito

Мъртвопиян размаза „Мерцедес“-а си в скала на пътя

vesito

Шофирайте внимателно, има заледени и снежни участъци

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.