Според Радев френското предложение за РСМ можеше и да е по-добро

Предложението на френското председателство на ЕС за решаване на спорните въпроси между България и Северна Македония е можело да е и с по-добри условия за страната ни. Това заяви президентът Румен Радев, който остро критикува правителството по тази тема, но все пак признава, че условията са добри.

Радев обаче намеква, че едва ли не президентството е било водещо при преговорите за условията, залегнали в предложението.

По-лесно беше с Макров, отколкото с Петков

„Ако българските политици бяха обърнали по-голямо внимание на целия процес, а дипломати от Министерството на външните работи разчитаха не само на президентската институция и не пилееха време и енергия в опита си да вкарат разнопосочните политики на министър-председателя в някакви приемливи рамки“, описа Радев условията, при което е можело да се постигне нещо по-изгодно.

Той заяви, че отдавна настоявал българите в Северна Македония да бъдат включени в тамошната конституция. В справедливостта на това искане обаче било по-лесно да бъде убеден френският президент Еманюел Макрон и други европейски лидери, отколкото премиерът Кирил Петков.

Според държавния глава кабинетът на Петков дори не носел отговорност за действията си и не оставил достатъчно време на институциите да се запознаят с казуса.

„Вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях не успяха да се запознаят“, заяви Радев по повод решението на парламента, с което бяха одобрени рамките за бъдещите преговори.

В документа, гласуван от народните представители, изрично бе посочено, че България няма да признае съществуването на македонски език при никакви условия. Другата гаранция е, че преговорният процес между Северна Македония и ЕС може да бъде спиран с вето по искане на страната ни.

Стреля по мен, уцели нея

„В желанието си да уцели мен, той простреля Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителни за това оръжие“.

Така президентът коментира казаното премиера Петков в интервю за „Гардиън“. Министър-председателят изрази опасения, че ако на власт дойде служебно правителство, назначено от президента, износът към Полша ще намалее. Думите му бяха изтълкувани като износ на оръжие, което впоследствие отива в Украйна. Офиалната българска позиция е, че оръжие не се изнася, а икономическият министър Корнелия Нинова е много чувствителна по темата и заплашва с оставка. 

„Интервюто на премиера пред „Гардиън“ е много показателно. Той призна, че България изнася оръжие за Украйна“, каза още Радев.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Ще стане ли отстъпката за горивата 1 лев на литър, вместо 25 ст.?

vesito

Изтича важен срок за хотелиерите

Regiona

Кога работим и почиваме през месец Май?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.