Спират санирането с пари от бюджета, не стигат 46 млн. лв.

             Остават 52 блока, които са поканени да кандидатстват по новата програма

Националната програма за енергийна ефективност от 2016 г., която предвиждаше безплатно саниране на панелни жилищни блокове за 2 млрд. лв. с пари от бюджета, ще бъде спряна. Предложението е на служебния регионален министър Иван Шишков с промяна на постановлението от 2016 г.Най-важният мотив, посочен като основание, е, че бюджетът от 2 млрд. лв. ще бъде надхвърлен с 46 млн., ако дейностите по санирането бъдат довършени напълно. Причината е, че между референтните цени от 2016 г., когато започна програмата, и днешните разликата е значителна. Строителните материали поскъпнаха рязко през 2021-2022 г., като на някои от тях цените нараснаха двойно. По програмата за саниране бяха предвидени 2022 блока в цялата страна, като парите се отпускаха на общините, които провеждат обществени поръчки за проектиране и изпълнение на санирането, а средствата се разплащаха през Българската банка за развитие.

Сега постановлението се изменя така, че блоковете, за които е приключила само фаза 1, няма да бъдат санирани, пише в предложението на министъра. Става дума за 52 блока, които са на опашката по реда на кандидатстване по старата програма. Фаза 1 означава изборът на фирми, които да извършат енергийното обследване и да направят проектите за повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради. Тези дейности вече са разплатени. Консултанти на МРРБ обясниха за “24 часа”, чевъпросните 52 блока все пак ще бъдат санирани – техните общи събрания са пренасочени да кандидатстват по новата програма, която ще се изпълнява с пари по националния план за възстановяване и устойчивост. Тя обаче предвижда самите собственици на жилища да платят разходите по обследването, които да им бъдат възстановени при одобрение.

Сред едно от правилата е, че не могат да кандидатстват сгради, които се финансират по други действащи програми. Именно това налага старата национална програма да бъде официално закрита. Десетина дни остават до крайния срок, в който може да се кандидатства по първия етап на новата програма за саниране. При него също се предвижда 100% финансиране на дейностите,но при условие че собствениците на жилища платят предварително подготвителните работи и средствата ще им бъдат възстановени само ако бъдат допуснати.

Кандидатстването по втория етап започва през лятото, като крайният срок е 31 декември 2023 г. При него обаче 20% от самите строително-монтажни работи се финансират от собствениците на жилища. Заради това в плана бе допуснато липсващите 20% от средствата да се финансират с т.нар. ЕСКО договори. Това са договори с фирми, които осигуряват липсващите средства срещу част от парите, които се спестяват по линия на по-ниското потребление на енергия за отопление след санирането. Обикновено става дума за между 5- и 10-годишни договори.

Свързани новини

Румен Томов: Икономически Благоевград затъна и това трябва да се промени коренно

vesito

Клиентите на Електрохолд вече могат да плащат сметките си за електроенергия в сайта на компанията без регистрация
В навечерието на Световния ден на потребителите компанията отчита повишен интерес към дигиталните услуги

vesito

60 хиляди лева за детската градина в село Долна Градешница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.