Спешни медици съживиха пациент след 20 минути в клинична смърт

Неуморните усилия на спешните медици в Горна Оряховица върнаха към живота пациент, който бил изпаднал в клинична смърт, пише в. „Борба“.

Действието се развива в неделя, когато 50-годишен мъж от Лясковец пристига във филиала, придружен от сестра си.

Човекът споделя, че отишъл на риболов, но там се почувствал зле и усетил, че кръвното му налягане се е повишило. Помолил дежурните да му направят измерване, но тъй като това не е животозастрашаващ случай, го насочили към неотложния кабинет, който поема оплаквания от такова естество.

В коридора, на път към звеното, мъжът припаднал. Спешните медици го вкарват в амбулаторията, където установяват, че сърцето му е спряло и няма дихателна дейност.

Веднага започват дейности по реанимация, включващи сърдечен масаж, обдишване с амбу, четири пъти електрошок и инжектиране на адреналин. Здравните работници се борят в продължение на 20 минути да го съживят и успяват.

Пациентът идва на себе си, нормализира кръвното си до стойност 130 на 80 и става контактен. Медиците обясняват, че лясковчанинът е получил инфаркт и това е била причината за загубата на сърдечна дейност.

След като възстановил жизнените си показатели, лекарите потърсили съдействие от колегите си от Специализираната болница за активно лечение по кардиология, които от своя страна изпратили линейка за транспортирането на пациента.

Това е пореден успешен развой на спешен случай за медиците от горнооряховския филиал, който се прочу с идентичен казус в края на 2019 г. Тогава специалистите, начело с д-р Мирослав Йорданов, върнаха към живота друг 50-годишен човек след два часа в клинична смърт.

Свързани новини

Първата българка с трансплантиран бял дроб почина само на 32 г. във Виена

vesito

Българските граждани вече ще влизат в Турция само с лични карти

vesito

Какво става в Перник: Кметът готов на протест заради улични побоища

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.