Спешни медици: Не сме защитени, работим в страх!

8 са заразените медици и персонал в областната болница в Сливен, която временно спира да приема пациенти с Ковид-19. В отделението в момента са настанени 16 болни от коронавирус. До снощи общият брой на заразените медици в страната бе 178, а за съжаление преди дни двама от тях починаха.

Колегите от Спешна помощ ходят незащитени. Два месеца никой от хората, които пишат заповедите не разбра, че пациент може да зарази спешен медик по всяко време. Най-често се установява диагнозата при анамнеза на място и преглед на пациента. Отдавна трябваше да има заповед всички спешни медици да ходят на адресите със защитно облекло и да третират всички пациенти като потенциално болни с коронавирус“, заяви председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ втори месец човекът на телефона решава дали екипът да тръгне със защитно облекло или не, а пациентите не знаят или крият, че са заразени с коронавирус.

„В цял свят колегите непрекъснато ходят със защитно облекло, защото не знаят кой пациент ще бъде положителен за коронавирус. На този етап се тестват само колеги, за които е доказано, че са били с незащитено облекло по време на работа с такива пациенти. Има пациенти, за които след дни се разбира, че са били позитивни, а контактът с тях така и не достига до РЗИ. Така и не биваме изследвани, ходим си със страховете„, подчерта д-р Кателиева в „България сутрин“.

Достатъчно ли са взетите мерки, за да ни защитят. Достатъчно често ли ни тестват? Ясно ли е кой е на първа линия и кой не? Насреща получаваме упреци, че не сме знаели как да се обличаме. А кой ни обучи? Сами се обучавахме по видеа по телевизиите и интернет!“, коментира още председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ.

И алармира, че много често пациенти с коронавирус се оказват в отделения, където не им е мястото и има опасност от разпространение на заразата.

„Продължаваме да настояваме: тествайте ни ежеседмично, може да се превърнем в заразоносители„, поиска д-р Кателиева.

Оказа се, че не всички медици на първа линия ще получат обещаните от правителството допълнителни 1000 лева на месец, което породи напрежение сред героите в бели престилки в много градове у нас.

„Критериите, по които се раздават тези пари са обидни. Много по-добре беше да дадат на всички по малко, отколкото да обещаят на всички по много, а да получат единици. Идва ни в повече тази обида да говорят пред обществото, че ни раздават по 1000 лв. всеки месец, а единици от нас да ги виждат“, коментира д-р Кателиева.

Свързани новини

Уникално по рода си контуриране на тялото! Мъж, отслабнал със 70 кг. за период от две години, потърсил услугите на специалистите…

vesito

Арестуваха 100-годишна баба навръх рождения ѝ ден по нейно собствено желание

vyara

15 новозаразени в Благоевградско, установено е огнище в Сатовча!

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.