Спасяват хора от „паднал“ самолет край Сандански

Мащабно учение за спасяване на хора от паднал самолет се проведе на територията на Сандански. Обучението има за цел да покаже как се действа в критична ситуация след самолетна катастрофа

„Всички знаем от последните дни това, което се случи, че е изключително важна бързата намеса на структурите, които са свързани с  издирване и спасяване. Разиграва се паднал самолет, в резултат на това се активизират силите, които трябва да реагират и започваме спасяване – първо от самолета в последствие гасене на горски пожар, който е възникнал в резултат на падналия самолет“, обясни старши комисар Красимир Шотаров.

В инсценирания полет участват 150 човека, които пътуват от Солун до Варна. В района на Сандански самолетът катастрофира заради горски пожар.

Надеждата на всички спасителни служби е, че колкото и тежко да е произшествието, може да има някой жив, който се нуждае от незабавна помощ. Поради това и първите действия, които наблюдавахте са оказване на помощ на евентуално пострадали хора„, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В спасителната операция се включиха екипи на пожарната и армията, Гражданската въздухоплавателна администрация, Авиационната база в Крумово, представители на Българския червен кръст и Югозападно държавно предприятие.

За да бъде всичко реалистично, беше изготвен макет на самолет – същият е направен в град Сандански – конструкцията му е метална и представлява умален модел на ТУ 134″, обясни директорът на РДПБЗН-Благоевград Георги Пармаков.

Обучението се провежда ежегодно, но заради пандемията миналата година беше отложено.

Свързани новини

Силен отчет повиши доверието към председателя на ОбС Андон Тодоров

vesito

Почина дългогодишен шеф на РДГ – Благоевград

vesito

Право на мнение! Благоевградчанин се опълчи на въведените от правителството ограничения, в писмо до Борисов предлага промени

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.