Спасиха дете с доказан вирус на морбили

Детето било прието в Инфекциозното отделение на болницата в Горна Оряховица с редица усложнения и в изключително тежко състояние.

Симеон – дядо на детето: Като видях в какво състояние е веднага го закарах на лекар. Много сме благодарни, че го излекуваха.Ана Минева – говорител МБАЛ „Свети Иван Рилски“ Горна Оряховица: Като е пристигнало е било фибрилно, с висока температура, с кашлица, с обрив, конюктивит, отоци. Веднага е направена диагноза, изследвания, изпратени са до референтна лаборатория в София, където потвърждават, че е морбили.От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново потвърдиха, че детето не е било имунизирано срещу заболяването.

След епидемията от морбили много семейства са решили да имунизират децата си, за да ги предпазят, съобщи главният държавен здравен инспкетор.

Д-р Ирина Млъзева – РЗИ Велико Търново: Детето е с пропуски в имунизационният календар, тъй като е имало период, в който е било без избор на личен лекар. В нашата област това е първи случай за тази година,пише бнт. Детето е пребивавало в периода от 17-ти до 25 януари е пребивало на територията на друга област и предполагаме, че там се е заразило.През изминалата година в област Велико Търново е имало три доказани случая на морбили.

Д-р Ирина Млъзева – РЗИ Велико Търново: Това е абсолютно необходимо – извършването на имунизацията и реимунизацията, съгласно изискванията на имунизационния календар на Република България. Във връзка с този случай ние сме предприели мерки на територията на община Горна Оряховица са информирани и са предписани противоепидемични мерки на общопрактикуващите лекари, освен това лечебните заведения са информирани за регистрирания случай на морбили.На този етап опасност от епидемия от морбили на територията на област Велико Търново няма, категорични са още здравните власти.

Свързани новини

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

desi

Три нови случая на коронавирус в Благоевград

vesito

Земетресение край София

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.