Спад на престъпленията в Благоевград от началото на извънредното положение

На фона на пълната изолация и извънредното положение няколко кражби в последните седмици разбуниха духовете в благоевградското село Селище. Престъпленията там са разнообразни, като се посяга общо взето на всичко – на черкви, на домове и на земеделски култури.

Местните жители са сигурни, че кражбите са дело на хора, които търсят прехрана в условията на тежка криза.

В Селище дребните кражби започнали в началото на март. Тогава неизвестен извършител посегнал на малък крайпътен параклис. Задигнал 5 икони.

“Не мога да си го обясня, това са дребнави хора, какво ще изкара като ги продаде, какво ще изкара, няма ли докъде да стигна, та да купя крадени икони или каквото и да е от черквата”, коментира пред НОВА кметът на с.Селище Валери Байрактарски.

Параклисът обикновено оставал отключен – за да може всички преминаващи да влизат вътре.

„Там и през деня си работи, щото е пусто, особено сега и движение няма. Лапета, кокошкарска работа. Сигурно са пили и им е дошла смелост да го направят“, коментират гражданите и кметът.

С кражба се сблъскал и Асен Ерделски от Селище. Той закупил дръвчета, за да създава орехова градина. Но една сутрин отивайки на нивата видял, че са останали само дупките. Дръвчетата били извадени.

 

„Те са нарязани и са специално са обработени. И като пръсках видях, че ги няма. До една две години ще ги вида някъде посадени. Нямам представа дали става дума за един човек“, казва Асен.

А преди няколко седмици в селото регистрирали и друга кражба, този път от частен дом – докато стопанинът бил в болница, крадците влезли и откраднали около 4 хиляди лева. И въпреки проблемите в Селище полицията в Благоевград отчита осезаем спад на престъпленията от началото на извънредното положение. Дори има дни, в които нарушения на закона въобще не се случват.

 

Свързани новини

Изведоха с белезници шефка на Басейнова дирекция

vyara

33-годишен криминално проявен не успя да избяга от ченгетата, затъна с колата в калта

bilyana

Апаши нападнаха баба, нямала пари и свили телевизор и туршия

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.