София – най-интелигентния град в югоизточна Европа

София беше избрана за „умен град“ на годината за Югоизточна Европа на церемония на събитие за високотехнологичните услуги в региона. Форумът се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската стартъп асоциация (BESCO), Министерството на електронното управление и Столична община в партньорство с InvestSofia. Целта на му е да подпомага развитието на бизнес екосистемата в Югоизточна Европа и да позиционира региона като водеща дестинация за услуги с висока добавена стойност в света.

По време на форума бяха обсъдени тенденциите и прогнозите за развитието на индустрията на бизнес услугите и технологичния сектор. Заложени бяха и необходимите трансформации, които трябва да се случат в региона, за да може икономиката на знанието в Югоизточна Европа, за да расте с още по-бързи темпове и да бъде конкурентен играч на световната карта.

Заместник кметът на дигитализация, иновации и икономическо развитие на София Генчо Керезов прие наградата от името на Столична община с думите: “Огромна чест е София да получи тази награда, особено, когато идва от бизнеса. Това ни дава ясна представа, че ежедневната ни работа с нашите партньори на международно ниво е ползотворна, дава резултати и насърчава бизнеса да продължава да избира София като предпочитано място за развитие на иновации. Сериозната работа продължава: сега е времето да осъзнаем в пълен аспект възможностите пред нас и да не спираме да създаваме заедно по-добри условия, които да разширят и направят още по-достъпен и полезен правилния път на развитие на столицата ни.“

Наградата за Столична община идва след поредица от международни признания за столицата ни от началото на годината. София беше избрана като един от четирите града редом до Брюксел, Дъблин и Тирана за разработка на Рамката за управление на цифровите права на Европейския съюз. София се класира и като градски лидер в Европейската мисия за въглеродно-неутрални и умни градове до 2030-та година, която осигурява нови възможности за България и отключва допълнителни механизми за финансиране от ЕС. Само преди месец столицата ни беше избрана и от Emerging Europe – един от най-престижните конкурси за устойчиво, социално, икономическо и демократично развитие в Европа.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Дълги опашки на българо-турската граница

vesito

Хиновски: Авантюра е да се отказваме от руския газ

Regiona

Партията на Янев е обект на „нездрав интерес“ от определени фактори

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.