СОС даде „зелена светлина“ за теглене на 50 млн. евро заем от ЕИБ за ремонт на тротоари

Столичният общински съвет (СОС) прие в четвъртък Програмата за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на София. За целта общинските съветници дадоха зелена светлина София да кандидатства за заем от 50 млн. евро за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е собственото финансиране от бюджета на София. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и „Демократична България“. Единствено против гласува независимият общински съветник Борис Бонев от “Спаси София”.

Изпълнението е предвидено да започне от следващия строителен сезон, като общо над 690 хил .кв. м тротоари ще бъдат обновени. Срокът за изпълнение на програмата е до 4 години.

Програмата освен нови настилки включва още понижения на тротоарите, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването; тактилни ивици за хора с увредено зрение. И още нови бордюри, при необходимост парапети и антипаркинг колчета, където е необходимо, за да не се качват автомобили по новите настилки. А също така ремонт на изкуствените неравности, които не отговарят на актуалните изисквания; засаждане на нови дървета.

Само аз гласувах против празния чек за ГЕРБ и Фандъкова за 120 млн. лв. нов заем. Няма как да подкрепя милиони да се изсипят в „програма за ремонт на тротоари“, без да има списък с улиците, които ще се ремонтират, нито критерии как ще бъдат избирани те. Няма и стандарти за качествени и красиви настилки, а ще се продължи с плочици тип „кокалче“, които освен грозни, се разпадат месеци след като са били наредени“, коментира през фейсбук общинският съветник Борис Бонев. 

„Особено важно е да бъдат заложени засилени, ефективни гаранции за качество. Ето защо ще предоставим допълнителни финансови средства на районите – до 720 000 лв. без ДДС годишно от бюджета на Столичната община – с цел осигуряване на експерти, които да контролират качеството на изпълнението. Постигнахме съгласие да увеличим с 50% сумата, която ще бъде предоставена на районите за пряко управление – по този начин не по-малко от 30 % от усвоената сума по дълга ще бъде директно отпусната на районните администрации“, коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра му.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Ардино ще гаси уличното осветление заради скъпия ток

Regiona

Намериха мъж в безпомощно състояние, транспортиран е спешно в болница

bilyana

Цената на газта и алуминия с исторически връх

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.