Собственик на хотел не дава информация за сделката с бившия кмет Камбитов за минералната вода. Крие ли нещо от жителите на община Благоевград?

Гражданинът Кирил Станоев спечели в съда дело срещу отказ на информация за проекта за водопровода

Румен Калайджиев не дава информация за проектосметната документация и обяснителната записка към проекта

Административен съд отмени решение за отказ на кмета на Благоевград относно запитване на изграждането на водопровода за минерална вода за СК “Пирин“ и хотел “Езерец“ на бившия общински съветник Румен Калайджиев. Проявеният интерес бил от страна на благоевградчанина Кирил Станоев, който на 17 октомври 2019г. подал заявление до кмета по Закона за достъп до обществена информация.

На 1 ноември определеният за вр.и.д. кмет Иво Николов, който бил определен с решение на ОбС- Благоевград от 27 септември заради предизборната си кампания, отказал информация за проектосметната документация и обяснителната записка към проекта за водопровода поради изричното несъгласие на управителя на фирма ‘‘Езерец‘‘ ЕООД Румен Калайджиев, който е страна по договор, пише струма бг.

Отказът е оспорен пред Административен съд и след разглеждане на жалбата съдия Ваня Вълкадинова го отменя. В  мотивите си тя посочва, че легалното определение на понятието ,,обществена информация‘‘ по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти. Изграждането на водопровод за минерална вода до хотел, собственост на търговско дружество, и за ползването й за търговски цели представлява обществена информация.Съгласието на третото лице е необходимо в два регламентирани в ЗДО случая- когато информацията съдържа лични данни за участващите в сделката лица или когато представлява търговска тайна, чието предоставяне или разпространение би довело до нелоялна конкуренция между търговците. В първата хипотеза при несъгласие за предоставянето й от третото лице органът предоставя исканата обществена информация в обем и по начин, който да не разкрива информацията, която се отнася до него. Във втората хипотеза исканата информация се отказва, с едно изключение – при надделяващ обществен интерес от разкриването й. Съдия Ваня Вълкадинова счита, че в конкретния случай е налице надделяващ обществен интерес, поради което отменя решението за отказ и връща и връща преписката на кмета на община Благоевград за ново разглеждане. Решението е окончателно.

Иначе сесията през месец май 2019г. хотелиерът Румен Калайджиев от трибуната на местния парламент заяви, че имало много спекулации около изграждането на тръбопровода , и обвини колегата си общински съветник, конкурент в бизнеса, Христо Ковачки, концесионер на градската баня, че ползва между 7 и 16 пъти повече минерална вода, отколкото плаща. Тогава той обясни, че фирмата му и общината имат общо разрешително за водоползване с дебит от 5,09л/сек., от които делът на общината е 4л/сек., а на ‘‘Езерец‘‘ ЕООД – 1,09л./сек., възложител на проекта е община Благоевград, а изпълнител е ‘‘Езерец‘‘. Финансирането на проекта е в съотношение 51:49% в полза на общината  и от деня  на получаване на еазрешението за ползване 5.04.2019г. целият водопровод, както до плувния басейн, така и до хотел ‘‘Езерец ‘‘, е общинска собственост.

‘‘Това е един много изгоден проект за община Благоевград, направен с тръби специално за минерална вода, последно поколение като качество, с минимална гаранция 30г. Ако община Благоевград ползва минеранланата вода по предназначение, ще осъществи икономи от 60 000 до 90 000лв. Годишно, в зависимост от начина на експлоатация наводата‘‘, заяви тогава Румен Калайджиев.

Резонният въпрос е: След като проектът е толкова изгоден за общината и няма нищо ‘‘скрито-покрито‘‘, каква е тогава причината хотелиерът да не се съгласи да бъде дадена информация на гражданина Кирил Станоев?

Свързани новини

Музей на водата – Благоевград с арт предизвикателство към децата! „Водата и земята“ – нарисувай, изпрати и награда спечели

vesito

Тримата лекари от онкоболницата в Благоевград вече са излекувани от коронавирус

vesito

Изцяло обновеният bar&dinner Molly в Комплекс „Бали“ в Благоевград глези клиенти с богато меню от специалитети

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.