Смените в болниците разпалиха институционална война

Агенцията по вписванията отказва регистрацията на новото ръководство на Александровска болница, тъй като не е била спазена законовата процедура за това, а здравният министър Стойчо Кацаров я обвини в произвол и поиска да бъде проверена от министъра на правосъдието и директорката й да бъде отстранена.

Заради отказа да бъде регистрирано новото ръководство начело на лечебното заведение остава старият борд и директорът проф. Борис Богов, които здравният министър Стойчо Кацаров отстрани в края на миналата седмица с мотива, че болницата е управлявана зле. Агенцията по вписванията е отказала да регистрира новия директор д-р Атанас Атанасов и останалите членове в Съвета на директорите, с мотива, че ръководствата на публичните държавни дружества се сменят само след конкурс.

Агенцията посочва, че изключения в закона са предвидени само за общинските болници, където може да бъде назначено временно ръководство за 6 месеца до провеждането на конкурс. Според агенцията обаче Законът за публичните предприятия не позволява това за държавните дружества, каквато е Александровска. Другата предприета от Кацаров смяна в болница „Лозенец“, където бяха разкрити схеми за незаконни трансплантации и източване на НЗОК, също е блокирана, защото уволненият директор Любомир Спасов обжалва отстраняването си.

Кацаров излезе в сряда с видеообръщение, в което казва, че има право да смени ръководствата на болниците и Агенцията по вписванията е длъжна да впише в регистъра тези промени, а вместо това тя надскача правомощията си.

„По отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F1622143941376548%2Fvideos%2F1394480097582267%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията. Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност“, заяви Кацаров.

Според специалисти по търговско право действително органите по регистрацията нямат право да контролират законосъобразността на решението на едноличния собственик на капитала, защото то може да бъде оспорено само по съдебен ред. Органите по регистрацията не могат да изземат функциите на съда. Освен това в Закона за публичните предприятия има клаузи за предсрочно прекратяване на мандата на ръководните органи.

Реакцията не закъсня и от Министерството на правосъдието съобщиха, че е назначена проверка.

„Министърът на правосъдието извършва проверка във връзка със сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация. Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции от министерството нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Те държат Агенцията по вписванията да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения. Ръководството на Министерството на правосъдието изисква от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства“, се казва в позиция на правосъдното министерство.

Кацаров: Директори се правят на жертви, но не са

Във видеообръщението си Кацаров коментира още, че някои директори се опитват да се представят пред обществото като жертви, но това не е така и той е убеден в правотата на действията си.

„Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война“, заяви още Кацаров във видеообръщението си.

По повод пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Кацаров каза, че няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира. Пенсионирането на Кантарджиев провокира протести на негови доскорошни подчинени. Професорът получи и политическа подкрепа от ГЕРБ и БСП.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Военни от Благоевград обезвредиха снаряд от Първата световна война

desi

Въпросите остават. От „Има такъв народ“ не казват дали ще предлагат кабинет (Обновена)

Regiona

115 нови случая на коронавирус у нас през последното денонощие, в Благоевград 20

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.