Смелчаци покоряват бързеите на Струма срещу 60 лева на човек

Как да разберете докъде е пределът на смелостта ви? По какъв начин да покачите адреналина си на макс? Изборът е голям, стига да имате кураж да опитате. Един от тях със сигурност ще отговори на очакванията ви.

Това го знаят десетки рафтъри и каякари, които окупират поречието на река Струма всеки уикенд през пролетта и лятото в района на Кресненското дефиле. И го правят с една цел – да вдигнат адреналина със спускане с лодка в бързите води.

Купонът от Симитли до Кресна е гарантиран, тъй като през деня се „лети“ над водата, а вечер е време за купон – пие се бира и се пеят песни. Тръпката от опасното спускане по реката в Кресненското дефиле е незабравимо изживяване и много силна емоция и за възрастните, и за по-младите, и за децата.

Желаещи да усетят тази тръпка не липсват, въпреки че „летеното“ върху буйните води на Струма не е никак просто нещо. Идват хора чак от Бургас и Варна, за да разпуснат от ежедневието с екстремния спорт. Пред ентусиастите е едно от най-добрите естествени трасета в страната, което е с дължина от 12-13 километра.

 

За да се стигне от старта до финала, трябват около два часа, а понякога и повече. Шоуто и куражът на прага на лимита са гарантирани при екстремните спускания с лодки. Но е необходима и желязна дисциплина, както и спазване на правилата, за да не се допускат никакви инциденти, пише „Телеграф“.

Пиенето на бира и всякакъв друг алкохол се случва само вечер. Абсолютно забранено е в лодката да се качи някой, който е пил. В това отношение клубовете, които развиват тази дейност по река Струма, са безкомпромисни. Защото най-важно е да осигурят безопасността на всички, които са в лодките.

На новобранците в екстремния спорт се прави сериозен инструктаж. Обяснява им се как е необходимо да действат в различни ситуации в реката. След това им се дава пълна екипировка, която включва неопренов костюм, яке за вода, спасителна жилетка, каска, неопренови боти и гребло.

Спускането по реката задължително се извършва в присъствието на гид. Всеки посетител подписва декларация, преди да се качи в лодката, че е наясно с рисковете, които поема. Водата не бива да се подценява. Заради това се вземат всички предпазни мерки за сигурността на любителите на екстремния спорт.

„Най-важно е хората в лодката да слушат инструктора, който е и водач. Да чуят внимателно инструктажа преди спускането. Всеки може да попадне в стресова ситуация, трябва да е наясно как да излезе от нея. Екипировката също е важна. Не бива да се подценява дори за миг реката. Водата крие и рискове, затова ние самите правим преди началото на сезона тренировъчни спускания. Целта ни е да знаем как е трасето, защото всяка година има някакви нови „гости” в реката – дървета, огромни скални късове, други обемисти предмети”, казват гидовете в рафтинг клубовете.

В последните години родните клубове рекламират родния рафтинг и зад граница. Непрекъснато го популяризират. И резултатите вече са налице. Има доста заявки дори от екзотични държави като Перу и Мексико.

По традиция идват и много европейци. Все повече са и фирмите от цялата страна, които атакуват река Струма заради тиймбилдинг със спускане с лодки.

За всички тях рафтингът е незабравимо изживяване. Най-активни в това отношение са IT специалисти, които „изпушват” пред компютрите и търсят адреналина, природата и купона, твърдят от клубовете по рафтинг в района на Симитли и Кресна.

Диапазонът във възрастта на рафтърите е от 1 до 80 години. С всяка година броят на търсещите екстремни спускания с лодки се увеличава.

Районът на Кресненското дефиле може да се превърне в най-добрия национален рафтинг център. За целта обаче трябва да се изгради модерна база за нощувки, отдих и забавления на гостите и в община Симитли, и в община Кресна. Защото бъдещето на региона е и в развитието на рафтинга, който е част от туризма.

Тук може да се наблюдава популация на лешояди, да се катерят прочутите и високи над 100 метра Коматински скали, да се практикува мотокрос, да се карат АТВ-та и колела в планината, да се посетят десетките църкви и манастири. В района има и минерални извори, огромен е потенциалът за бум на туризма. С направата на модерна рафтинг база и новата автомагистрала „Струма” може да се привлекат инвеститори, които да вложат средства в изграждането на хотели.

Рафтингът пък е чудесно изживяване, различно от всички останали екстремни спортове. С бънджито скачаш за секунди. А тук адреналинът те държи нонстоп около два часа. Рафтингът е колективен спорт. При него има споделяне на силната емоция с други хора.

Това е магията на този спорт – да бъдеш в една лодка с приятели, с близки, дори с абсолютно непознати. Всички обаче трябва да работят в екип и като един, за да преминат през всички препятствия на трасето. И се изразходват много физически сили. Но усилията си струват, тъй като след лудите и спиращи дъха спускания по реката пържолите са по-вкусни, а бирите са просто „уау”

Струва 60 лв. на човек

Всеки, който иска да изпита силата на адреналина, трябва да си носи кърпа, чехли, чорапи и синтетична тениска. На рафтинг базата става екипирането с неопрен, боти, каска и жилетка. Осигурен е превоз до старта. Там се прави инструктаж за безопасност в реката.

Рафтинг трасето по Струма е с дължина 12 + км и се намира в сърцето на Кресненското дефиле, реката е с трудност клас 2 – 4 по международната скала.

60 лв. на човек струва екстремното преживяване. 40 лв. е за деца до 16 г.

Общата продължителност на спускането е 3 до 4 часа. Организаторите предлагат възможност за снимки. Цената е 60 лв. на лодка. Наемът на GoPro камера е 50 лв., а на 360 камера – 70 лв.

Свързани новини

Цял блок пропищя от жена, отглеждаща десетки животни в дома си

vesito

Статистиката в Благоевград: Жените живеят със 7 години повече от мъжете

desi

45 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.