Служителите пречат на новите технологии

Пандемията от коронавирус е ускорила и насърчила въвеждането на дигитални технологии от фирмите в България. По-мащабните процеси на дигитализация обаче са възпрепятствани от недостатъчната квалификация на служителите и размера на инвестициите. Това показва изследване за нивото на цифровизация в страната, в чието провеждане участва и Германо-Българската индустриално търговска камара (ГБИТК).

В анкетата са се включили представители на 60 фирми от 36 сектора на икономиката, на различни управленски нива и с различни функции.

Ефектите от пандемията от COVID-19 са повлияли силно върху работата извън офиса, като за 52 от анкетираните фирми делът на дистанционния труд се е увеличил.

За 70% от анкетираните дигитализацията се превръща в по-важен приоритет вследствие на COVID-19 кризата. На въпрос колко средства планират компаниите да инвестират в дигитални технологии спрямо миналата година, около половината отговарят, че сумата ще е по-голяма от миналогодишната, а една трета – приблизително същата.

Анкетата изследва и пречките пред фирмите да използват повече дигитални технологии, като половината от фирмите посочват квалификацията на служителите, следвана от размера на инвестициите. В значително по-малка степен влияят сигурността на данните (при 15 фирми), регулаторната рамка (при 12) и недостатъчната зрялост на технологиите (при 10). За други 10 фирми ползването на повече дигитални технологии и процеси не е от съществено значение, тъй като в момента имат други приоритети.

Източник: Труд

Свързани новини

Без нов случай на коронавирус в Благоевград

vesito

ДПС избира председател и членове на Централния съвет на Х-тата Национална конференция

vesito

Спасен от ферибота в Йонийско море разложанин: Щастлив съм, че съм вкъщи при съпругата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.