Служебното правителство подготвя военна сделка за 390 млн. лева

Служебният кабинет придвижва напред сделката за нови 3D радари, чийто таван е 390 млн. лева. Военният министър Георги Панайотов съобщи, че ще внесе в Министерския съвет проект за инвестиционен разход, но той ще трябва да бъде одобрен от следващия парламент.

По закон военните разходи над 100 млн. лева минават през пленарна зала.

Предвижда се придобиване на пет стационарни и два мобилни радара.

За да пристъпим към проект за инвестиционен разход, сме направили запитвания към фирми, но това са предварителни разговори. Точни суми ще имаме, когато започнем да водим преговори, но таванът, поставен от нас, е 390 млн. лева, обясни Панайотов.

По информация на Mediapool още предишното правителство на Бойко Борисов е обсъждало закупуването на радари от САЩ. Правени са и сондажи с български фирми и други. Проектът се готви от години в Министерството на отбраната, но досега не е реализиран.  

Придобиването на новите радари е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство вече работят с частични неизправности и са занижени основните им технически параметри. До това положение се стигна, след като от 2009 година не са извършвани доставки на резервни части и не са извършвани ремонти съгласно техническите изисквания на тези радари.

Военният министър на няколко пъти коментира, че армията се нуждае от сериозни инвестиции. Той задвижи и процедурата по закупуването на още 8 изтребители F-16 oт САЩ и „Локхийд Мартин“, както е планирано в приетия от парламента инвестиционен проект. 

Панайотов поиска от американската страна проектодоговор за придобиване на следващия транш изтребители, но това не обвързва страната ни с евентуална сделка, тъй като тя трябва да мине през парламента.

 “На армията трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, отправихме запитване до “Локхийд-Мартин“ за втората група самолети F-16. Има нужда от индивидуална екипировка, радиостанции. Армията трябва да е способна да изпълнява конституционните си задължения и това трябва да се разбере и от политиците, и от българския народ“, коментира Панайотов в петък.

Той присъства на демонстрация на оборудването на противовъздушната ни отбрана в центъра на София.

Най-новите ни комплекси “земя – въздух“ са С-300, неголям брой от които са доставени през 1989 г. Останалите системи са съветски и са от 60-те и 70-те години на миналия век.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Без дом! Тежко болна жена и майка ѝ се оказаха на улицата

vesito

Изненада: Разхлабват локдауна! Ето кой и как може отново да работи…

vesito

Нова заповед на МОН: Директорите на училищата ще могат да предлагат обучение от разстояние

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.