Скопие: С България от време на време живеем в паралелни реалности

С България от време на време сякаш живеем в паралелни реалности. Така вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров коментира застоя в друстранните отношения.

„Сегашната политика на вето, натиск и изнудване създава негативна атмосфера и е инвестиция в антагонизъм и създаване на враждебност, а не приятелство“, коментира Димитров пред местната телевизия „Сител“.

Той смята, че на официално ниво няма език на омразата, но в социалните медии има хора, които „изразяват бунт“.

„Когато кажете на съседа си, че сте резултат от етническо инженерство или езикът му не е език, разбира се, че ще има бунт. В преамбюла на Договора за приятелство е записано, че ще развиваме отношения на основата на взаимно уважение и разбирателство“, каза Димитров.

Скопие се надява до края на годината България да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС, но засега няма голяма вероятност това да се случи.

„След всички преживявания досега с неизпълнението на обещанието за дата за започване на преговори от ЕС, за нас е особено важно да бъдем напълно честен и много внимателен по отношение на надежда, очакване, разочарование“, посочи Димитров.

Той отново каза, че страната му е изпълнила необходимите критерии.

„Имаме резултати, но ЕС не си изпълни обещанията. Мисля, че е време да не критикуваме целия ЕС, защото има държави, които открито и много силно ни подкрепят. Имаме проблем с една държава“, каза Димитров.

Това обаче вече не е точно така. . Натискът на ЕК, САЩ и някои страни членки към София остава силен, но на европейско ниво има и някои от богатите страни, които имат резерви към разширяването на ЕС.

Целта на ЕК и Скопие е да се възползват от словенското ротационнно председателство на ЕС, което силно подкрепя разширяването на ЕС. Следващата година обаче започва френското председателство, което съвпада и с президентските избори във Франция. Разширяването на ЕС със сигурност няма да е най-удобната тема за президента Еманюел Макрон в предизборна кампания, в която ще се изправи срещу крайнодясната Марин льо Пен.

На въпрос дали той и правителството ще подадат оставка, ако РСМ не получи дата за началото на преговорите с ЕС през декември, той отговори, че може да говори само за себе си и че това ще се случи, ако прецени, че това ще се отрази на благото на страната и каузата на НАТО и ЕС.

„Не можем да носим отговорност за нещо, което трета държава прави. Ние сме отговорни за това, което правим. В случая ние сме зрялата страна, която не е направила грешки в отношенията, въпреки че имаме големи изкушения да сгрешим“, допълни Димитров.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Не се предвижда затваряне на заведения

vesito

Спипаха пиян грък, опита да мине с ТИР през Кулата

bilyana

Времето днес: Идва вятър и по-хладен въздух…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.