Скандалът със смените в Агенцията по храните стигна до най-високите етажи на властта

Скандалът със смяната на шефа на Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ) стигна до най-високите етажи на властта. Изненадващо, уволненият в сряда шеф на агенцията проф. Христо Даскалов обяви в четвъртък, че служебното правителство не се е съобразило с неговото решение кой да го замества докато е в отпуск по време на предизборната кампания, а „по-висша воля“ от тази на земеделския министър Явор Гечев наредила това да е Христо Вълчанов. За Вълчанов самият Даскалов твърди, че това е човекът, който на Нова година е започнал процедурата за 10 годишен договор, с който спорната фирма „Евролаб 2011“ да оперира на „Капитан Андреево“.

По-висша воля

„На 2 август, когато започна служебното правителство, се запознах с вътрешния министър Иван Демерджиев и с премиера Гълъб Донев. Разговаряхме дали ще остана директор на агенцията. Разговорът беше за “Капитан Андреево”. Те изразиха тяхната воля всичко започнато да продължи. Това беше условието да остана и да продължа тази длъжност. На 30 август, когато бяха обявени листите, трябваше да изляза в отпуск, което направих. Същият ден в кабинета ми дойде зам.министърът Крум Неделков. Предните дни бях поставил пред министъра въпроса, че искам да оставя Оля Караджова за мой заместник. Но Неделков ми каза, че по-висша воля е наредила, че трябва да е задължително Христо Вълчанов“, посочи в четвъртък пред Нова телевизия Христо Даскалов.

На щекотливия въпрос чия е била тази висша воля той направи предположението – „Разбирате кой стои над министъра. Предполагам г-н министър-председателят“, каза Даскалов. Гълъб Донев оглави третото служебно правителство на президента Румен Радев в рамките на година и половина.

Даскалов отново потвърди заявеното още в сряда пред Mediapool, че не отговарят на истината част от официалните мотиви за неговата смяна. И в четвъртък той посочи, че не е уволнявал никого и не е подписвал анекси по изтекли вече договори. Призна че е бил на работа на 4 октомври, т.е. действително преди ЦИК да обяви имената на новите депутати, но посочи, че просто тогава му е изтекла отпуската, подписана му от Явор Гечев. Преди ден той посочи пред Mediapool, че за такова нарушение може да понесе административно нарушение, но не е повод за уволнение. Христо Даскалов бе в листите на „Продължаваме промяната“ за Пловдив за изборите на 2 октомври.

„Отпуската ми беше до 3 октомври, на 4 бях на работното си място. Има само двама човека, които са вътрешно разместени. Няма никакви назначени външни лица, нито пък някакви уволнения“, посочи Даскалов в четвъртък.

Той отново посочи, че с действията си неговият заместник е забавил документи и работата по изграждане на нова държавна лаборатория на пункта и така на практика е работил в интерес на частната лаборатория на “Евролаб 2011”, която е била на път отново да поеме проверките на идващите от Турция плодове и зеленчуци.

Новият, стар шеф на БАБХ: Фирмата няма да се върне на границата

По-късно Христо Вълчанов контрира, че „Евролаб 2011“ няма да се върне на територията на „Капитан Андреево“.

„Това е решено на най-високо ниво. Полагаме всички усилия, за да заработи държавна лаборатория. Но трябва време. И аз искам от днес за утре да я направя. Със заповед на министър е създадена работна група, която работи да се обяви “Капитан Андреево” като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се обяви като критична инфраструктура. Група юристи работи върху казуса да направим поръчка по спешност за лабораторно оборудване“, твърди Вълчанов.

По думите му твърдението, че много „отровни продукти“, които са влезли през “Капитан Андреево” са изядени е хиперболизирана.

„Над 90% от миналите през “Капитан Андреево” стоки и продукти за консумация отиват в Европа – Германия, Франция, Италия. Получаваме дерогация, когато има проблем. Това са 10 години, да не злоупотребяваме със страховете на хората”, призова Вълчанов.

Агроминистърът направи първи коментар по скандала

В четвъртък земеделският министър Явор Гечев за първи път коментира скандала с уволнението на Христо Даскалов. Първоначално в сряда бе съобщено, че именно той привечер от 18 часа ще даде извънредния брифинг, на който бе съобщено, че се уволнява Христо Даскалов. Изненадващо Гечев не се появи, а на негово място пред микрофона застана заместника му Крум Неделков. В рамките на по-малко от 2 минути той изчете от листче новитата за смяната на шефа на Агенцията по храните и изброи мотиви затова. Отказа всякакви въпроси и брифинга приключи.

В четвъртък Явор Гечев потвърди, че части от граничния пункт “Капитан Андреево” ще бъдат обявени за обект на националната сигурност с решение на Министерския съвет, което се подготвя. Щели да бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта, каза той пред бТВ.

Министърът обаче не е съгласен с Христо Даскалов, че уволнението му е свързано с пункта „Капитан Андреево“, посочи още служебният министър. От думите му се разбра, че уволнението на Даскалов нямало нищо общо с пункта „Капитан Андреево“.

“Имаме одобрението на министъра на финансите за осигуряване на 6.5 млн. лева за обществена поръчка, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта”, каза Гечев пред бТВ. Пред телевизията той добави, че границата функционира нормално, контролът се осъществява само от държавата.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

/Видео/ Удар! Разбиха група за купуване на гласове

vesito

Отмяната на правото на аборт или как Америка се върна 50 години назад

Regiona

Времето днес, прогноза за петък, 2 юни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.