Силите на Столична община навлязоха в „Капитолия“

Екипите на Столичната община започнаха във вторник втората фаза на специалната операция по заличаването на луксозната автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина. Този път екипите на местната власт бяха много по-добре екипирани, въпреки че защитниците на автокъщата бяха открили нови тактики за защита на територията.

Общинската офанзива по отвоюването на парка включваше четиригодишно административно дело, съдебно решение за предварително изпълнение на заповедта за премахването на автокъщата и прокурорско разпореждане. Миналата седмица служителите от автокъщата оказаха съпротива и саботираха изпълнението, но през тази седмица общинарите се върнаха по-решени от всякога.

Защитната стратегия на „Капитолия“ включваше добре познати елементи на уличните боеве. Обектът бе заключен, а на оградата бяха разлепени съобщения, че персоналът е излязъл в годишен отпуск през юни. Пред вратата на автокъщата бе паркиран голям микробус, който да блокира входа, за да не нахлуят паяците на кметството.

Стоката също бе оставена в обекта, за да пречи на рязането на навесите. Въпреки това екипите на Столичната община решиха да щурмуват.

Вратата бе отворена, извикан бе автоключар, който успя да отвори микробуса. След това бяха докарани паяците, за да бъдат преместени лимузините. Екипът на общината декларира готовност да разреже оградата на още едно място, за да обкръжи лимузините в автокъщата.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=322&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGValentinovGeorgiev%2Fvideos%2F489061786304152%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“322″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

„Освен шестте огромни чадъра, под които са колите, ще демонтираме и оградата. Бяхме повикали ключар, но тъй като има оставени на входа автомобили и бус, не може да стигнем до чадърите, се налага демонтирането на оградата. След това предстои да репатриране на автомобилите премахване на чадърите и отново ще върнем автомобилите“, разказа Цветан Тодоров пред БНТ. Той ръководи специалната операция в качеството на началник отдел „Оперативна дейност и регистрация на строежи“ към СО.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментира политическите аспекти на специалната операция.

„Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери. И така се родиха нови правни фигури – вижте как цяла автокъща “излезе в отпуск“, бусът „случайно“ е паркиран на входа, а пред чадърите, които трябва да се премахнат от екипа на главния архитект, се озоваха десетки луксозни коли“, коментира Георгиев във „Фейсбук“.

След премахването на незаконния обект, екипите на Столична община би трябвало да репатрират всички скъпи автомобили на автокъщата в наказателен паркинг, защото те се явяват незаконно паркирани в Борисовата градина.

По оценка на районният кмет на „Средец“ Трайчо Трайков специалната операция в „Капитолия“ ще струва повече от 50 000 лв

„След това парите трябва да бъдат възстановени от собственика на автокъщата, който би могъл да го направи и доброволно“, каза Трайков, който по-рано тази година обяви, че ще демонтира и МОЧА, но там битката се очертава значително по-трудна.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

За последните 10 години това е най-скъпият август

Regiona

Депутат от БСП блокира връщането на хартиената бюлетина

Regiona

Съдът в Страсбург отново осъди България за безконтролното подслушване

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.