„Сиела“: Разделянето на изборите ще е два пъти по-скъпо

Цената ще е около 2 пъти по-висока при разделянето на изборите, т. е. ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата, ако се разделят. Това заяви  изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в понеделник пред БНТ.

„Почти всички действия са повторяеми – инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни – за парламентарните и за първия тур на президентските“, каза Тодоров.

Според директора на „Сиела Норма“, за да се разделят президентските от парламентарните избори няма вариант да не са в 3 поредни недели – президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но по думите му „няма да е прилично толкова много да се отлагат“.

Тодоров каза, че от „Сиела Норма“ са подготвили софтуер за избори две в едно при сценарий един комплект карти.

„Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата“, разясни директорът на „Сиела Норма“.

Тодоров каза, че ако ЦИК обаче реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.

Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Вижте първия специализиран кабинет за имунизации в София

vesito

СOVID кризата в цифри: 24 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Под прицел: НАП проверява пазарите за плодове и зеленчуци

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.