Сигнал за вносни пъпеши от Германия, заразени със Salmonella, изправи „на нокти“ майки на малки деца в Благоевград

Сигнал за вносни пъпеши от Германия, заразени със Salmonella Braenderup, изправи „на нокти“ майки на малки деца в Благоевград, давали от ароматния плод на рожбите си през последните дни. Между родителите в областния център на Пиринско се разпространява копие на предупредително писмо от 2 юли до лабораторията по микробиология към МБАЛ – Благоевград с изходящ номер от Националния център по заразни и паразитни болести.

Огромните притеснения на майките са заради информацията за постъпило в здравното ни министерство спешно съобщение от Европейския център за контрол на заболяванията, че в страната ни от Германия са внесени заразени пъпеши, които са разпространени в големите търговски вериги и в хотели, а в останалите страни от ЕС ежедневно се докладвало за случаи на салмонелоза и оплаквания за висока температура, мускулни болки и средна до тежка диария, свързани с консумация на пъпеши, като най-засегнати били малки деца и възрастни над 60 г.

Началникът на микролабораторията към МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова-Даскалова коментира, че става дума за по-специален вид салмонела, а предупреждението е с апел да се обръща повече внимание на салмонелите, които се изолират в лабораториите и които са типични за летния сезон. „Засега няма такъв вид, установен в лабораторията ни“, успокои благоевградчани д-р Даскалова.

Репортер на „Струма“ потърси коментар по казуса от Регионалната агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция. От пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните дадоха следния отговор за сигналите за разпространение на заразени пъпеши в търговската мрежа и в хотели в България:

„По данни на здравното ни министерство няма доказателства и няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора у нас. На 16.06.2021 г. в България е получено уведомление по Мрежата на Европейската комисия за предупреждение и сътрудничество за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup. Към уведомлението няма лабораторни доказателства за установено наличие на салмонела в конкретни храни (пресни плодове и зеленчуци). България е включена за насочване на вниманието, като не са предоставени данни за конкретни храни и доставки. От ЕК събират информация от здравните власти за известни случаи на инфекции със S. Braenderup при хора и има изпратено уведомление до Министерство на здравеопазването. На 30.06.2021 г. е получена допълнителна информация за доставка на пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела, с произход Бразилия и Хондурас. Доставени са от Холандия до една българска фирма. Незабавно е извършена проверка на място в склада на българската компания. Установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април. Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас. Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми. Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България.

Данните за разпространение на пъпешите са предоставени на Министерство на здравеопазването с цел по-задълбочено епидемиологично проучване. Според информацията, предоставена от здравното министерство, в България няма установени случаи на салмонелоза при хора, причинена от S. Braenderup“.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов информира, че уведомително писмо за сведение и засилване на вниманието е изпратено до всички практикуващи лекари в Пиринско.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

12 кукерски групи ще дефилират на 8 януари в Благоевград, жребий определи реда на представянето им

vesito

Коледно-новогодишни празници в село Микрево

vesito

Увеличава се броят на болните от грип деца в Благоевград! РЗИ решава днес дали да въведе допълнителни мерки срещу заразата в Пиринско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.