СЗО категорична за единственото ефективно лекарство при коронавирус

СЗО посочи единственото ефективно лекарство за коронавирус.

За това разказа ръководителят на СЗО Тедрос Адан Гебрейс. Според него само дексаметазон се е доказал ефективен при лечението на тежкото заболяване.

Той отбеляза, че наскоро са прекратени опитите с хидроксихлорохин, който се счита за обещаващо лечение на вируса, пише БЛИЦ.Ремдезивир и интерферон също не са доказани като ефективни при лечението на коронавирус.

По-рано шефът на СЗО имаше идеята за масов имунитет срещу коронавирус. Той обясни, че масовият имунитет е понятие, което се използва по време на ваксинация, при която населението може да бъде защитено от вируса.

Епидемия от пневмония COVID-19, причинена от нов коронавирус, е регистрирана за първи път през декември 2019 г. в Ухан.

На 11 март СЗО обяви, че ситуацията може да се характеризира като пандемия. Според проучване, подкрепено от СЗО, антивирусното лекарство ремдезивир, което се счита за едно от най-обещаващите лечения за Covid-19, не прави много за предотвратяване на смъртността от болестта.

Ремдесивир, който е част от експериментален коктейл, даден на американския президент Доналд Тръмп, когато той се зарази с новия коронавирус миналия месец, е едно от няколкото лекарства, изследвани в голямо проучване, включващо повече от 11 000 души в 30 страни.

Според проучване, публикувано късно в четвъртък вечерта, лекарството „е оказало слаб или никакъв ефект върху хоспитализирания COVID-19, както се доказва от общата смъртност, започване на вентилация и продължителност на болничния престой“.

Данните, които все още не са рецензирани или публикувани в научно списание, изглежда противоречат на поне две големи проучвания в Съединените щати, които показват, че ремдезивир може да съкрати продължителността на болничния престой за пациенти с COVID-19.

 

Свързани новини

Заразата не отстъпва! 160 нови случая на коронавирус в област Благоевград

vesito

Пак нагоре! 78 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Петролът може да се срине до 10 долара при постигане на климатичните цели от Париж

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.