Седемте рилски езера се нуждаят от реални и спешни действия за спасяването

Седемте рилски езера се нуждаят от реални и спешни действия за спасяването им, съобщават от WWF България.

Опитът на Национален парк „Рила“ за изграждане на щадяща туристическа инфраструктура в района на Седемте рилски езера създаде повече проблеми, отколкото решения, според природозащитниците. Те отбелязват, че новите пътеки и парапети са частично разрушени, а огромният натиск над екосистемата на езерата продължава.

От WWF припомнят предложенията си за реално опазване на природата в района и призовават отговорните институции и обществеността за спешни действия за спиране на лифта от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“. Според представителите на организацията това може да бъде извършено от министъра на околната среда и водите. Според WWF България строителство на горната лифтова станция в границите на парка е извършено в нарушение на забраната за ново строителство в националните паркове.

Природозащитниците настояват още за спиране на всички увреждащи парка дейности. Министърът на околната среда и водите може да спре проекта на парковата дирекция, експлоатацията на лифта, както и движението на всички превозни средства по пътя от х. „Пионерска“ до границите на парка, с изключение на тези, използвани от държавни служби, смятат от организацията.

Те искат още пътеките за ползване в прилежащите територии на езерата да бъдат маркирани само с боя, нанесена върху камъни на определено разстояние един от друг по периферията на избраната пътека.

WWF България настояват и за засилен контрол при движението на посетителите по новомаркираните пътеки.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

За своя принос към каузата за подкрепа на деца в риск, ЧЕЗ България получава поредна награда

vyara

Училищата ще решават кой да изпратят на безплатна почивка

desi

Starliner отново не полетя в космоса, летният му „времеви прозорец“ може да се затвори

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.