Свлачище погълна заведение в Балчик, има затрупани хора

Свлачище е паднало на плажа в Балчик. Земна маса и дървета са се сринали в района на заведението „Моби дик“ край Албена. Самото заведение е затрупано, изместено е чак на пътя. В него са били затрупани мъж и жена. Двамата души са били извадени и контактни, съобщи pronewsdobrich.bg.

При свлачище на същото място през 2003 година загинаха собственикът на заведение “Моби Дик” Христо Господинов и неговата главна счетоводителка Дора Христова, припомня сайтът.

Свлачище е затрупало двама души в района на ресторант „Моби Дик“ край курортен комплекс „Албена“, съобщават и от Община Балчик.

Земната маса се е свлякла около 10, 30 часа днес, а заедно с нея и заведението. Пристигналите спасителни екипи са извадили мъж, чийто автомобил е бил паркиран наблизо. Жена е била затисната между две хладилни витрини.

Затрупани са били и каравани и коли, паркирани в района. Община Балчик е изпратила поисканата тежка техника. Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от „Албена“ и Балчик са на място и издирват други затрупани хора, се посочва съобщението.

Отговорността за човешките жертви на 12 септември 2003 г. край курорта „Албена“ лежи пряко върху собствениците на бунгалата, които са ги поставили в района незаконно. Единият от тях – Христо Господинов, загина заедно със счетоводителката си Дора Христова – това става ясно от доклада на специалната комисия, която тогава разследва трагичния инцидент в курорта.

Над хиляда кубически метра земна маса, камъни и дървета се срутиха през 2003 г. върху бунгала в местността „Моби Дик“. Срутването възникна след огромното количество дъжд, което се изля тогава в региона – над 130 литра на кв.м.

Освен загиналия Христов, отговорни за трагедията са другите двама собственици на имота, в който се е проявило срутването – Веселин Василев и Лъчезар Тодоров. Имотът е бил закупен през 1999 г. като възстановена през 1998 г. земеделска земя. През 2002 г. с решение на Комисията по чл. 17 от Закона за опазване на обработваемата земя, предназначението му е променено с цел бъдещо застрояване. Имотът попада в свлачищна зона, за която е наложена строителна забрана.

За бунгалата, попаднали под срутилата се земна маса, не са издавани разрешения за строеж, актове за узаконяване, разрешения за поставяне, удостоверения за търпимост или протоколи за констатиране на незаконно строителство, се казва в доклада на комисията. Експертите посочват, че разрушените бунгала са били поставени без знанието или съгласието на общинската администрация.

Свързани новини

23 нови случая на COVID-19 в Благоевградска област

vesito

Агресия: Хижар нападна студенти в заслон в Пирин

vesito

14 нови случаи на COVID-19 в Благоевградско

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.