Свиленски от БСП: Грешка е, че не успяхме да свалим ГЕРБ

„Не можахме да свалим ГЕРБ от власт. Не можахме да променим управлението в държавата. Не можахме да дадем на българските граждани друга перспектива за развитие – и на едните избори, и на другите. Факт е обаче, че БСП покачи и двата си резултата“.

 

 

Това е оценката на Георги Свиленски – член на ръководството на ПГ на БСП, за партията през изминаващата 2019 г.

„Нашата цел е първо да вкараме повече спазване на законите на държавността в държавата и в парламентаризма. И премиерът Борисов, и министрите да знаят, че България е парламентарна република и решенията трябва да се вземат там. Оттам нататък да предлагаме решения за подобряване живота и благосъстоянието на гражданите“, посочи като задачи за 2020 година Свиленски пред БНР.

„За първи път в БСП ще се проведе такъв избор. Считаме, че с този избор ще успеем да мотивираме по-голямата част от членовете на БСП да излязат, да заявят своята подкрепа за един или друг кандидат. Те ще имат възможност да направят своята предкампания преди това. Това ще бъдат едни реални избори. Правилата, които приехме, на 99% са копие на Изборния кодекс“, коментира Георги Свиленски

Заложили сме ясни правила, където всеки кандидат може да финансира кампанията си с до 10 минимални работни заплати, т.е. 6100 лв. е максималният размер, с който може да бъде финансирана кампанията на всеки кандидат, подчерта той. И добави, че Централната комисия по избор и Националният съвет ще осигурят равнопоставеност на всички кандидати.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Състезанието са изборите и там е мястото, където политическите партии или кандидати да покажат своята влиятелност в обществото“, каза депутатът от левицата относно „престрелките“ между премиер и президент.

„Напоследък се забелязва една изнервеност в позицията на Бойко Борисов по всички въпроси,

още повече свързани или инициирани от президента. Не знам защо е тази ревност. Не знам защо е тази изнервеност. Но му личи по поведението, когато коментира темите. Надявам се да не е на база гледане или сравняване на рейтинги. Всеки политик трябва да води диалог с другите институции, а не да ревнува за това, че някой има по-висок рейтинг от него“, коментира той.

„БСП ще участва в разговори, консултации и всичко, което е свързано с промяна и предложения за по-добро функциониране на съдебната система“, декларира Свиленски.

„Колегите, подкрепили Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, не са нарушили решение на парламентарната група“, подчерта той и добави: „Не ми се ще да мисля, че някой би гласувал по причина зависимост“. „Моделът, по който се избира тази комисия (КПКОНПИ – б.р.), моделът, по който се назначава председател, и моделът, по който искат да функционира тази комисия, показа за две години, че не работи. Какъв е смисълът да правим същата грешка – още да покажем, че тази комисия няма да свърши работа“, каза депутатът.

Според него при избора на председател на КПКОНПИ от партия „Воля“ са издигнали кандидат, само за да има втори участник,

а не с намерение този човек да бъде избран. За партийната субсидия Свиленски подчерта, че продължават да са на позиция, че партиите трябва да се финансират единствено от държавата чрез субсидиите.

Той се надява да бъде разгледано предложението им за анулиране на възможността за финансиране на партиите от бизнеса. „Всички партии трябва да дадат критерии, по които да се изчислява и размерът, който е необходим за функционирането на дадена политическа сила. Предложението на патриотите, като начин на определяне, е разумно, въпросът е да се прецени самото число“.

 • политика
 • Георги Свиленски
 • ГЕРБ
 • БСП

  Източник: 24novini.bg

  The post Свиленски от БСП: Грешка е, че не успяхме да свалим ГЕРБ appeared first on Политически новини.

  Свързани новини

  Илиан Василев: Това не е брифинг. Това е публично изпускане на пара

  Regiona

  Разследване за тероризъм сваления президент на Боливия Ево Моралес

  Regiona

  Джеймс Пардю: България е пропита с корупция, далеч е от отмяна на визите

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.