Сбогом на хартиена рецепта от 1 май!

Предписването на лекарства на хартиени рецепти окончателно ще отпадне от 1 май. Занапред медикаменти ще се отпускат от аптеките само с електронни рецепти. Това предлага оглавяваното от Асена Сербезова Министерство на здравеопазването с промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Припомняме, че от 1 юни миналата година лекарствата по лекарско предписание, които се поемат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), задължително се изписват с електронна рецепта. Това трябваше да се случи и за лекарствата с рецепта на свободна продажба, но по предложение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров беше оставена опцията медикаментите на свободна продажба да могат да се предписват и на хартия, и електронно. Срещу това тогава възразиха от Българския фармацевтичен съюз, който се оглавяваше от настоящия здравен министър проф. Асена Сербезова.

Според Сербезова, преминаването към изцяло електронно предписване на лекарствата има множество предимства. Сред тях са по-лесното и бързо генериране на рецепта, четливост на рецептите, предотвратяване на грешки при отпускането. Освен това с електронното предписване на всички лекарства се осигурява пълнота в електронното медицинско досие на пациента относно назначените и приемани терапии. Не на последно място електронното предписване осигурява прозрачност и възможност на здравните власти да анализират и контролират процеса по предписване и отпускане на лекарства. Така например с електронната рецепта много лесно може да се види дали аптека отпуска лекарства по лекарско предписание без да са предписани от лекар. Това би спомогнало за предотвратяване на злоупотреби или нерационална употреба на лекарства.

С предлаганите промени в наредбата се предвижда от 1 май предписването на лекарствени продукти, което се извършва на досегашната бяла рецептурна бланка, да става само в електронна форма съобразно функционалностите на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това означава, че всички лекарства по лекарско предписание вече ще се изписват електронно, а белите бланки могат да продължат да се ползват само за лекарства и хранителни добавки, които не изискват рецепта.

 

Издадените до 1 май 2022 г. рецептурни бланки се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност. Максималният срок на валидност на бялата рецептурна бланка е 6 месеца.

Притесненията на лекарите са, че това би затруднило по-възрастните хора. Те срещат трудности с електронната рецепта, най-малкото не всички разполагат със смартфон.

Свързани новини

Община Разлог ще прави нова писта и лифт

vesito

15 ГОДИНИ СЛЕД ЗВЕРСТВОТО В РАЗСАДНИКА: Разпродадоха имотите на Рамбо заради кръвнина

vesito

40- годишен благоевградчанин пострада жестоко при трудова злополука, транспортират го спешно за столична клиника

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.