Сачева насъска хора с увреждания срещу майките от „Системата ни убива“

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева даде специален брифинг днес, на който определи действията на група от инициативата „Системата ни убива“ като акция за отвличане на вниманието и злоупотреба с каузата на хората с увреждания.За целта тя бе извикала организации на хора с увреждания, които подкрепят правителството и които изсипаха хвалебствия по адрес на Борисов и кабинета му.

Коментарът Сачева направи по повод напрежението, възникнало снощи между група от инициативата на майки на деца с увреждания и полицията

в района на Софийския университет „Свети Климент Охридскси“, след като те поискаха да се присъединят към протестиращите.

Сачева нарече провокативна акция и злонамерен политически хепънинг на Вера Иванова и Мая Манолова снощния инцидент с микробуса на инициативата „Системата ни убива“, който беше аресутван от полицаиет при СУ, след като минути преди това беше пуснат да мине и от протестиращите при МС, и от полицаите там.

Сачева бе извикала по спешност в неделя представители на организации на хора с увреждания, които се финансират от правителството, да изкажат своето мнение за слуващото се по улиците на София и страната.

Министър Сачева заяви, че предпочита да говори с цифри и факти какво е направило управлението досега за хората с увреждания. Тя подчерта, че от 245 милиона лева за хора с увреждания през 2009 година през настоящата 2020 година средствата за тази цел са нараснали с близо 922 милиона лева.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Общо с пенсиите за 2020 година средствата са над два милиарда и 902 хиляди лева,

като в това число са инвалидните пенсии, също и сумите, отпускани за лична помощ на хората, които се нуждаят. Стандартът за социалните услуги е нараснал с 21 процента, два милиарда лева са разходите за пенсии, а 26 012 деца с увреждания получават помощи от държавата в размер на над 80 милиона лева, уточни министър Сачева.

Веска Събева, която е заместник-председател организацията на хората с увреждания, заяви, че

трябва да се реши проблемът, свързани с пенсионирането на родители на деца с увреждания, които нямат стаж и сега не могат да се пенсионират.

Трява да се мисли в тази посока, както и ТЕЛК-овете, където има доста нерешени проблеми, добави тя.

Васил Долапчиев от Съюза на слепите пък подчерта, че подобни като дълбочина и мащаби промени в социалната система каквито е направило правителството на Бойко Борисов, досега не са правени. Нови закони и наредби, визира той, които са спешни, също така и много задачи, които спешно трябва да бъдат решени за хората с увреждания, чакат.

По-рано през деня обаче майките

 • политика
 • общество
 • хора с увреждания
 • Сситемата ни убива
 • оставка

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Пътна полиция: Шофьорите трябва да са готови за зимни условия

  Regiona

  ГЕРБ внася закона за държавните бензиностанции

  Regiona

  Жители на Свиленград недоволстват заради километричните колони от тирове по границата ни с Турция

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.