Самолетите променят траекториите си на движение, за да намалят вредните емисии

Европейските авиокомпании ще променят маршрутите на полетите на самолетите, за да намалят въглеродните емисии в съответствие с инициативата на Европейската комисия (ЕК) за Единно европейско небе (SES), съобщава Financial Times (FT).

Според изданието въздушните превозвачи „рядко използват най-ефективните маршрути между две летища“. Това се дължи на задръстванията във въздушното пространство и правилата, определени от националните ръководители на полети. Авиокомпаниите ще имат възможност да начертаят най-оптималните маршрути, включващи самолети, летящи на големи височини с по-плавен подход, което ще доведе до значителни икономии на гориво.

Изпълнението на тази инициатива, според прогнозите на ЕК, ще намали емисиите в Европа с до 10%, което се равнява на 11,6 мегатона въглерод годишно. Това е един от решаващите фактори за изпълнението на плановете за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Според европейския комисар по транспорта Адина Валеан страните от ЕС „трябва да обединят усилията си за повишаване на ефективността на полетите“.

В момента авиацията представлява повече от 2% от глобалните емисии. Инициативата за Единно европейско небе беше обсъдена за първи път през 2004 г. През 2020 г. беше публикувана актуализираната програма EEN.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

42-ма заразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

59 нови случая на COVID-19 в Благоевградска област

vesito

Германия с ключов ход по отношение на Gazprom Germania

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.