Ръст на цените на хляба и закуските се очаква от 1 септември в Пиринско

Ръст на цените на хляба и закуските се очаква от 1 септември в Пиринско, разкриха пред „Струма” хлебари.

„С 10 стотинки вдигам цените на всичко този месец, ако нищо не се промени (а няма такива индикации), следващия месец ще съм принуден да направя ново увеличение с още 10 ст.“, откровен бе собственикът на верига закусвални в Пиринско Димитър Бакалов. Ето какво заяви той:

„Големите си вдигат брашното, пшеницата, тока, ние, малките, какво можем да направим, освен и ние да вдигнем цените. Първо, толкова много токът никога не е вдиган на едно стъпало! Второ, в момента още се работи с миналогодишната пшеница, защото новата още не е влязла в хамбарите, влажна е и не може да се мели, но вече вдигнаха цената на брашното, и то значително. Тази пшеница, която е купувана на 27-30 ст. за кг миналата година, сега скочи на 45 ст. за кг. С влизането на новата пшеница на пазара цената на брашното ще се повиши на над 1,20 лв., до 1,50 лв. ще стигне. А стане ли това, хлябът ще отиде на 3 лв., най-малкото защото мелниците работят с ток, а той никога не е вдиган на такова стъпало като сега! Аз съм от 40 г. в този бизнес и за първи път токът се вдига толкова много от един път. Ако продължава така, много колеги ще затворят! На един от малките ми обекти в покрайнините на града, за който съм плащал на месец около 500 лв. ток, сега платих 980 лв. за същото производство! А цената на олиото къде отиде?! И още ще се вдига, като виждам изкупните цени, рапицата например никога не е била над 700 лв. на тон, досега беше 500-520 до 600 лв. Следователно цената на олиото ще продължи да расте, а без олио не можем да работим, както и без брашното. Заедно с тока скочи и цената на газта, бутилката доскоро беше 16 лв., вече е 18 лв., бензинът също поскъпва непрекъснато.

Всичко е спекулативно и всичко върви нагоре с много! Някои искат да направят много пари на гърба на народа и заради печалбата на няколко фирми икономиката вече не издържа и е на ръба. В момента сме в хиперинфлация, за която никой не говори. И цените няма да се намалят повече който и да дойде на власт! Всичко върви нагоре, което говори, че причината е в държавното управление. А политиците ни освен да се занимават с махленски клюки кой какъв е и с кого е бил, кой крал, кой какво направил, никой от тях не говори за работа. Имаме толкова много проблеми, а всички се занимават със Слави и Мая Манолова – кой какво казал! И нито един не излиза да каже как ще се оправи животът на хората, как ще се озаптят цените, как да заработи селското стопанство, промишлеността… нищо никой! Живеем в някаква пародия! Ако вдигането на суровините е само при нас, в нашия бранш, да каже човек, че е спекулативно, но то е във всяка област. Желязото за 2 месеца се вдигна от 1,60 лв. на 2,95 лв. за кг! Тухлите се вдигнаха, стиропорът и той… няма нещо да не се е увеличило през последните месеци и всички си мълчат и политиканстват! Само говорят за промяна, а какво правят – точно обратното, пазят статуквото! Къде са младите хора, които ядоха бой на протестите по площадите и улиците?! Какво стана с тях?! Нито един от тях не е вътре в парламента. Влязоха отново стари мутри, които досега не се бяха реализирали или бяха изпаднали от властта. Каква промяна ще направи Мая Манолова и тези като нея?! Само говорят за промяна, но реално не правят никаква промяна, или да съм точен – промяна има, но тя не е към по-добро. Защо никой не пита с чии пари тя обикаляше цяла България, като не работи никъде и заплата не взимаше?! Откъде пари за бензин, за шофьори, за хотели, за обеди и вечери?! А и да взима вече заплата, тя е 2000-3000 лв., нека са 5000 лв., за няколко вечери при нейната активност са свършили. А новите партии откъде имат пари?! Най ме е яд за хората, които извлякоха протестите „на гърба си“, буквално, и нито един от тях сега не е никъде. Както и че за работа не се говори. Всички се нагаждат и днес ако са с Калинка, утре ще са с Малинка. Всички искаме промяна към по-добро, но се случва обратното. Една единична печка, която струваше 1000 лв., сега струва 3200 лв., положението става все по-зле и всеки месец ще сме принудени да вдигаме цените, ако нещо кардинално не се промени в държавата! Зимата ще е страшна, ако така продължава. При още 2 вдигания на тока до края на годината хлябът ще иде на 4-5 лв. и ще настъпи истински кошмар!“, е черната прогноза на дългогодишния производител на закуски Д. Бакалов.

Председателят на Съюза на хлебарите и сладкарите в Югозапада Петър Иванов потвърди решението за вдигането цената на хляба и закуските. „От два месеца насам ситуацията е неконтролируема, никога не е било толкова страшно като случващото се в момента! И никой нищо не прави да озапти цените“, коментира той и призна, че вдига цените на хляба.

Очаква се от 1,20-1,30 лв. масовият хляб от 700 грама да скочи на 1,40-1,50 лв.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

/Видео/Проф. Кантарджиев разкри дали ще влезе в политиката

vesito

Войната в Украйна | Байдън възстанови историческия закон „Ленд-лийз“ за военно подпомагане на Украйна

Regiona

Турската икономика расте въпреки срива на лирата

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.