Ръст на трудовите злополуки през миналата година

Увеличение на трудовите злополуки у нас през 2021 г. спрямо предходната 2020 г. показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ), представени от КТ „Подкрепа“ по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа – 28 април. На този ден се почита паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални заболявания и отново се напомня на световната общественост, че те могат да бъдат предотвратени.

От синдиката посочват, че увеличението на трудовите злополуки през 2021 г. става на фона на намаляване на броя на работещите в много предприятия – поради отпуск или съкращения, преустановяване на дейност от някои отрасли, преминаването на намалено работно време или работа от разстояние от други предприятия.

През миналата година при трудови злополуки у нас са пострадали 2392-ма души, 68 са смъртните случаи при трудови злополуки. През 2020 г. пострадалите при трудови злополуки са 2309, от тях 89 смъртни, показват данните.

Най-много през миналата година са смъртните злополуки в строителството -18 , 10 са в сухопътния транспорт, седем – в търговията на едро и дребно, пет – в производството на хранителни продукти, четири – в производството на метални изделия, по две в горското стопанство и растениевъдството, и в събиране на отпадъци и пречистване на води.

Общият брой на смъртните трудови злополуки през 2021 г. обаче бележи тенденция на намаляване спрямо 2020 г., както и намаляване на честотата на смъртните злополуки – една на всеки 35 трудови, спрямо една на всеки 26 трудови за 2020 г., показват статистиката. От „Подкрепа“ изчисляват, че всеки работен ден – 249 за 2021 г., между 9 и 10 души претърпяват злополука на работното място, а на четири работни дни един работник в България умира.

От синдиката отбелязват, че насочването на вниманието и финансовия ресурс от работодателите към мерките за предотвратяване на пандемията от Covid-19, са станали за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място, в т. ч психосоциалните рискове на работното място, мускулно–скелетните смущения, сърдечно-съдовите заболявания.

По данни на Международната организация на труда (МОТ) всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Годишно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона. По изчисления на МОТ загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Мъж отряза демонстративно с флекс скобата на колата си (ВИДЕО)

vesito

Почитаме Св. Мина – покровител на семейството

vesito

Отпадат ковид ограниченията за влизане в България

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.